Rishi Sunak, tranșant cu privire la regimul lui Xi Jinping: „Epoca de aur s-a încheiat”
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak va prezenta luni o așa-numită abordare „evolutivă” față de țări precum Rusia și China, în cadrul primului său discurs important de politică externă de la preluarea mandatului.
Rishi Sunak, discurs despre politica externă
Update 29 noiembrie, ora 8.20. Premierul britanic Rishi Sunak a declarat luni că așa-numita „epocă de aur” a relațiilor cu China s-a încheiat, afirmând că provocarea sistemică a Beijingului la adresa intereselor și valorilor Marii Britanii este din ce în ce mai acută.
În primul său discurs important de politică externă, Sunak a declarat că abordarea Marii Britanii față de China trebuie să evolueze și că Beijingul „concurează în mod conștient pentru influența globală folosind toate pârghiile puterii de stat”.
În primul său discurs important de politică externă, Sunak a declarat că abordarea Marii Britanii față de China trebuie să evolueze și că Beijingul „concurează în mod conștient pentru influența globală folosind toate pârghiile puterii de stat”.
„Să fim clari, așa-numita „epocă de aur” s-a încheiat, împreună cu ideea naivă că comerțul ar duce la reforme sociale și politice”, a declarat Sunak în districtul financiar al Londrei, o referire la descrierea făcută de fostul ministru de finanțe George Osborne în 2015 cu privire la legăturile sino-britanice.
Unii membri ai Partidului Conservator l-au criticat pe Sunak, considerându-l pe acesta mai puțin aprig față de China decât predecesorul său Liz Truss. Anul trecut, când era ministru de finanțe, a cerut o strategie nuanțată privind China pentru a echilibra preocupările legate de drepturile omului, extinzând în același timp legăturile economice.
Cu toate acestea, o întâlnire planificată între Sunak și președintele Chinei, Xi Jinping, la summitul G20 de luna aceasta de la Bali, a eșuat, iar săptămâna trecută Londra a interzis accesul camerelor de securitate de producție chineză în clădirile guvernamentale sensibile.
„Recunoaștem că China reprezintă o provocare sistemică la adresa valorilor și intereselor noastre, o provocare care devine tot mai acută pe măsură ce se îndreaptă spre un autoritarism și mai mare”, a spus el, referindu-se la faptul că un jurnalișt BBC a fost agresat de poliția chineză.
Premierul britanic va susține un discurs în care se va poziționa cu privire la China. Printre declarații, Sunak va vorbi despre provocările din partea țării conduse de Xi Jinping.
„Adversarii și concurenții noștri plănuiesc pe termen lung. În fața acestor provocări, nu vor fi suficiente nici gândirea pe termen scurt, nici dorințele…
Așadar, vom face un salt evolutiv în abordarea noastră”, se așteaptă ca Sunak să spună în discursul său în fața diplomaților și a liderilor de afaceri la Banchetul Lordului Primar din Londra, potrivit unui comunicat de presă al guvernului.
„Acest lucru înseamnă să fim mai puternici în apărarea valorilor noastre și a deschiderii de care depinde prosperitatea noastră.
Înseamnă să oferim o economie mai puternică acasă – pentru că aceasta este fundamentul puterii noastre în străinătate. Și înseamnă să le ținem piept concurenților noștri, nu cu o retorică grandioasă, ci cu un pragmatism robust.”
Criză gravă în Marea Britanie
Inflația din Regatul Unit a atins recent niveluri record, pe fondul haosului politic și al unei crize a costului vieții.
Sunak va sublinia, de asemenea, importanța revigorării relațiilor în Europa după Brexit, precum și planurile sale de a aprofunda legăturile în regiunea Indo-Pacific, se arată în comunicat.
Se așteaptă, de asemenea, ca premierul să reafirme angajamentul Marii Britanii față de Ucraina pe fondul războiului Rusiei, spunând că țara „va fi alături de Ucraina atâta timp cât va fi nevoie”.
„Vom menține sau vom crește ajutorul nostru militar anul viitor. Și vom oferi un nou sprijin pentru apărarea aeriană, pentru a proteja poporul ucrainean și infrastructura critică pe care se bazează”, se așteaptă ca el să promită.