17 oct. 2022 | 13:19

REVIEW The Bear, de pe Disney+, o poveste autentică: de ce trebuie să te uiți la serial, dacă ești pasionat de gastronomie

ACTUALITATE
REVIEW The Bear, de pe Disney+, o poveste autentică: de ce trebuie să te uiți la serial, dacă ești pasionat de gastronomie

The Bear, de pe Disney+ este serialul despre care se tot vorbește, dar aprecierile criticilor sunt doar unul dintre motivele pentru care acest serial merită timpul tău.

De la lansarea sa în SUA, în iunie, a prins la public imediat: a obținut râvnitul rating de 100% pe Rotten Tomatoes, iar mulți numesc serialul “una dintre cele mai bune serii ale anului”. O comedie-dramă despre un restaurant de sandwichuri degradat poate să nu pară pe gustul tuturor, dar fie că ești un gurmand versat sau nu îți pasă de stelele Michelin, The Bear te va ademeni ușor cu farmecul său.

Serialul îl prezintă pe tânărul bucătar premiat Carmen ‘Carmy’ Berzatto (interpretat de actorul Jeremy Allen White), care părăsește scena restaurantelor de fine dining din New York și se întoarce în Chicago pentru a conduce afacerea de familie – The Original Beef sandwich shop – după moartea sfâșietoare a fratelui său. Este o schimbare completă pentru Carmy – nu doar în ceea ce privește direcția carierei, ci și pentru creativitatea lui personală. El trebuie să se obișnuiască la un mediu de lucru pentru care este în mod evident supracalificat, convingându-și încet, dar sigur noua „familie” de bucătărie – inclusiv pe cel mai bun prieten al răposatului său frate Richard ‘Richie’ Jerimovich (Ebon Moss-Bachrach) – de a face schimbări semnificative.

The Bear, pe Disney+

Intriga poate părea de nișă, dar nu trebuie să fii fan Chefi la Cuțite ca să-ți placă această serie. The Bear este într-adevăr diferit de orice altceva. Reușește să împletească povești despre încercările deținerii unei mici afaceri și dinamica familială care se poate identifica (a se citi: stresantă), cu meditații despre pierdere și egoul masculin. Și face toate acestea în timp ce înglobează scene de umor.

Întreaga serie este filmată în așa fel încât să oglindească natura rapidă a unei bucătării profesionale. Se adaugă la tensiune și te lasă să te simți atât de cufundat în acțiunea bucătăriei mici. Ești atât de cufundat în lumea aceea hiperconcentrată, încât chiar și atunci când o oală de supă de legume de casă se prăbușește pe podea –care trebuie să fie refăcută și fiartă timp de 30 de minute – aproape că simți personal durerea lui Sydney.

Deși probabil te va atrage contrastul dintre scenele dramatice și cele amuzante, dinamica dintre toate personajele este ceva care te va ține legat de The Bear. Personajul principal este ambițiosul sous-chef Sydney (Ayo Edebiri), care este un nou venit și singura persoană, în afară de Carmy, cu vreo pregătire culinară profesională. De asemenea, este singura care știe cât de prestigios este restaurantul anterior al lui Carmy, Noma. Și datorită experienței sale, ea știe că misiunea de transformare a lui Carmy este una foarte ambițioasă.

Poți vedea serialul format din opt episoade pe platforma de streaming Disney+.