Republica Moldova se teme de invazia Rusiei. Premierul țării: „Operațiunile sunt tot mai aproape”
Vecinul Ucrainei este îngrijorat de invazia rusă. Republica Moldova se teme de un posibil conflict militar provocat de Moscova, întrucât operaţiunile militare ale lui Vladimir Putin par să se apropie de regiunea separatistă moldoveană Transnistria, unde sunt staţionate soldații ruși. „Acesta este un risc”, a spus premierul Natalia Gavriliță.
Republica Moldova este îngrijorată de planul lui Putin
Prim-ministrul Republicii Moldova a declarat, într-un interviu difuzat duminică de CNN, că țara ei trăiește cu frică din cauza unei posibile invazii, în urma agresiunii rușilor asupra Ucrainei. „Suntem îngrijorați, desigur”, a spus Natalia Gavriliță. „Acesta este un risc, este un scenariu ipotetic deocamdată, dar dacă acțiunile militare se deplasează în partea de sud-vest a Ucrainei și spre Odesa, atunci desigur, suntem foarte îngrijorați”.
„Republica Moldova a avut o istorie tumultoasă, într-o regiune complicată; nu doar că a fost parte a Uniunii Sovietice, a făcut parte şi din România în perioada dintre Primul şi Al II-lea Război Mondial, majoritatea populaţiei este vorbitoare de limbă română, dar avem şi ucraineni, ruşi, bulgari şi găgăuzi, o minoritate vorbitoare de turcă. La ultimele alegeri, oamenii au votat masiv pentru o majoritate proeuropeană, pentru un parcurs al instituţiilor democratice, pentru combaterea corupţiei, asigurarea respectării drepturilor omului şi, desigur, pentru eforturile de integrare europeană. Deci, obţinerea statutului de candidat pentru integrarea europeană a fost o victorie semnificativă pentru Moldova, una pe care oamenii au aşteptat-o mult timp, dar este foarte nefericit că se întâmplă într-un astfel de context complicat în regiune şi în vremuri atât de oribile pentru Ucraina”, a precizat oficialul de la Chișinău.
Vecină cu Ucraina, Moldova se teme că va avea aceeași soartă
Moldova, care împarte granița cu Ucraina, a devenit un stat independent când URSS s-a dizolvat în 1991, dar nu a reușit niciodată să se îndepărteze complet din sfera de influență a Rusiei și nici să construiască singură o economie vitală. Potrivit CIA, „în ciuda progreselor recente, Rep. Moldova rămâne una dintre cele mai sărace țări din Europa”.
Semnal lansat de premierul țării
Gavriliță, absolventă a Școlii Harvard Kennedy, care a preluat mandatul în august 2021, susține că țara ei nu este singura care are motive să fie îngrijorată de invazia lansată de președintele rus Vladimir Putin în februarie.
„Actuala situație este foarte dificilă nu doar pentru Moldova, ci și pentru orice țară mică, pentru orice stat care se bazează pe ordinea internațională axată pe reguli. „Dacă o țară poate începe un război de anexare fără a ține cont de dreptul internațional, atunci, din acest punct de vedere, nimeni nu este în siguranță și cred că multe țări sunt îngrijorate”, a explicat premierul moldovean.
Oficialul de la Chișinău a remarcat „istoria tumultoasă a Moldovei într-o regiune complicată” a lumii, lucru care continuă și astăzi. Din păcate, spuse Natalia Gavriliță. „Moldova este cea mai afectată țară după Ucraina, din punct de vedere economic, de acest război. Am văzut deja o inflație foarte mare. În iunie era 32%”.