Relația dintre TikTok și guvernul chinez, în atenția FBI: operațiunile care au crescut tensiunea în Congres

Relația dintre TikTok și guvernul chinez, în atenția FBI: operațiunile care au crescut tensiunea în Congres

Departe de a fi prima oară când TikTok ajunge în vizorul autorităților americane, rețeaua de socializare chinezească a provocat acum îngrijorare în rândul oficialilor FBI și a membrilor Congresului american.

Christopher Wray este directorul Biroului Federal de Investigații – FBI. Din această poziție, a fost prezent în fața membrilor Congresului și a insistat pe faptul că este ”extrem de îngrijorat” de operațiunile TikTok în SUA, din cauza riscurilor de securitate cu care acestea vin la pachet.

”Avem preocupări de securitate națională cel puțin din partea FBI în legătură cu TikTok”, a spus Wray membrilor Comitetului pentru Securitate Internă al Camerei Reprezentanților, într-o audiere despre amenințările existente la nivel mondial, scrie News.ro

TikTok, o sursă semnificativ de stres pentru americani

În ceea ce privește lista de îngrijorări la care a făcut referire șeful FBI, acestea ”includ posibilitatea ca guvernul chinez să-l folosească pentru a controla colectarea de date pentru milioane de utilizatori. Sau controlul asupra algoritmului de recomandare, care ar putea fi folosit pentru operațiuni de influență, dacă ar alege să facă acest lucru. Sau pentru a controla software-ul de pe milioane de dispozitive, ceea ce i-ar oferi posibilitatea de a compromite din punct de vedere tehnic dispozitivele personale.”

Este important de reținut că afirmațiile lui Wray sunt departe de a fi singulare. În schimb, amplifică discursurile altor oficiali guvernamentali și membri ai congresului. Cu toții și-au exprimat în trecut scepticismul vizavi de abilitatea TikTok de a proteja informațiile utilizatorilor din SUA în relația cu guvernul chinez.

Pentru a calma spiritele, de partea cealaltă a baricadei, oficialii TikTok au insistat pe faptul că nu stochează datele utilizatorilor din SUA pe teritoriul Chinei. Nu de alta, dar acolo, legea locală permite guvernului să forțeze companiile de tehnologie și nu numai să predea informațiile interne. Indiferent de ce face sau nu face TikTok în acest sens, șeful FBI a insistat pe faptul că numai legislația din China este ”un motiv suficient pentru a fi extrem de îngrijorat”.

La nivel prezidențial, administrația Biden negociază de mai mult timp un acord cu ByteDance, compania care deține TikTok, pentru a-i permite să opereze pe teritoriul Statele Unite ale Americii sub condiții de securitate mai stricte.