Reacții UE și NATO după incidentele de la Nord Stream. Cum răspunde Rusia la acuzațiile de sabotaj
Uniunea Europeană și Organizația Nord-Atlantică au reacționat după incidentele de la Nord Stream, atribuite Rusiei. Potrivit NATO, secretarul general al Alianței occidentale, Jens Stoltenberg, a discutat cu Ministerul danez al Apărării despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale blocului militar. De asemenea, UE a anunțat că își va consolida securitatea energetică.
UE și NATO reacționează după incidentele de la Nord Stream
Update 28 septembrie, ora 14.00. Kremlinul a reacționat la acuzațiile de sabotaj ale NATO și UE privind incidentele de la conductele Nord Stream 1 și 2. Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că „este stupid şi absurd” ca Rusia să fie suspectată de scurgerile masive de gaze naturale în Marea Baltică, în urma unor explozii puternice.
„Era destul de previzibil ca unii să acuze Rusia. Previzibil, stupid şi absurd”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Scurgerile din gazoductele Nord Stream 1 şi 2 sunt „problematice” pentru Moscova, pentru că gazele naturale pierdute costă foarte mult, a completat Peskov.
Știrea inițială: Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit, miercuri, actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream, menționând că a vorbit cu ministrul danez al Apărării despre protejarea infrastructurii esenţiale în ţările membre ale Alianţei.
„Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul Apărării, Morten Bodskov”, a explicat Stoltenberg pe Twitter.
La rândul său, Danemarca a spus că există motive de îngrijorare privind situaţia securităţii în regiunea Mării Baltice: „Rusia are o prezenţă militară semnificativă în regiunea baltică şi ne aşteptăm ca ea să-şi continue zăngănitul armelor”.
Scurgeri de gaze în Marea Baltică. Explozia a cauzat un cutremur
Trei scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm. Seismologii danezi și suedezi înregistraseră, luni, explozii subacvatice puternice în zona respectivă. Centrul Național de Seismologie (SNSN) din Suedia a confirmat una dintre exploziile măsurate la 2,3 pe scara Richter.
„Sabotaj” din partea Rusiei
Livrările de gaze naturale prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Vladimir Putin, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare din cauza sancţiunilor europene impuse Rusiei. Deşi au fost scoase din funcţiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.
Uniunea Europeană este de părere că un sabotaj ar putea fi cauza scurgerilor recente din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, motiv pentru care va intensifica măsurile de protecţie a infrastructurii sale energetice, a afirmat, miercuri, Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene.
„UE este îngrijorată profund de avariile de la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care au avut ca rezultat scurgeri în apele internaţionale ale Mării Baltice. Aceste incidente nu sunt o coincidenţă şi ne afectează pe toţi”, a spus înaltul demnitar european.
Bruxelles promite represalii
În continuare, Josep Borrell a relatat că toate informaţiile disponibile indică faptul că acele scurgeri de gaz sunt rezultatul unui act deliberat.
„Vom sprijini orice investigaţie menită să ducă la o clarificare deplină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare pentru a ne creşte rezistenţa în securitatea energetică. Orice perturbare deliberată a infrastructurilor energetice europene este total inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit”, a menționat oficialul UE.
Reamintim că trei scurgeri de gaze din conductele Nord Stream 1 şi 2 au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei şi Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.