21 dec. 2022 | 13:11

Reacția Rusiei, după ce a aflat că Zelenski merge în vizită oficială în SUA

ULTIMA ORĂ
Reacția Rusiei, după ce a aflat că Zelenski merge în vizită oficială în SUA

Kremlinul a declarat că nu va ieși nimic bun din călătoria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington miercuri și că Rusia nu vede nicio șansă de a purta discuții de pace cu Kievul.

Moscova nu vede nicio șansă la negocieri de pace cu Kievul

Într-o convorbire cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că continuarea livrărilor de arme occidentale către Ucraina ar duce la o „aprofundare” a conflictului – ceea ce s-ar putea întoarce împotriva Kievului, a avertizat el.

„Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînțeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina”, a declarat Peskov.

Vizita lui Zelenski în SUA este „extrem de semnificativă” și va infirma încercările Rusiei de a arăta că relațiile americano-ucrainene se „răcesc”, a declarat consilierul prezidențial de la Kiev, Mikhailo Podolyak.

Călătoria președintelui ucrainean și întâlnirea cu omologul său american vor oferi o oportunitate de a explica situația reală din Ucraina, de ce arme are nevoie Kievul pentru a lupta împotriva Moscovei și de ce are nevoie de ele, a declarat Podolyak pentru Reuters.

„În primul rând, atât vizita în sine, cât și nivelul întâlnirilor planificate atestă fără echivoc gradul ridicat de încredere dintre cele două țări.

În al doilea rând, acest lucru pune în sfârșit capăt încercărilor părții ruse … de a dovedi o presupusă răcire în creștere a relațiilor noastre bilaterale. Acest lucru, desigur, nici măcar nu este pe aproape. Statele Unite sprijină fără echivoc Ucraina”, a spus el.

„În opinia mea, vizita va activa și optimiza, fără îndoială, domenii-cheie ale cooperării militare, va mobiliza și mai mult sprijinul politic bipartizan și va contura mai clar o imagine a viitorului dacă războiul nu se va încheia corect”, a mai declarat consilierul președintelui.

Zelenski, întâlnire cu Biden și liderii Congresului, în prima ieșire din țară de la izbucnirea războiului

Zelenski urmează să se întâlnească miercuri cu președintele american Joe Biden și cu liderii Congresului, în prima sa călătorie în străinătate de când Moscova a trimis zeci de mii de soldați în țara sa la 24 februarie.

Întrebat dacă Moscova are așteptări că ceva pozitiv ar putea rezulta din călătoria lui Zelenski, Peskov a răspuns: „Nu”.

În timpul vizitei sale, Statele Unite urmează, de asemenea, să aprobe livrarea de sisteme avansate de rachete Patriot către Ucraina, ca parte a celui mai recent pachet de sprijin militar de mai multe miliarde de dolari pentru Kiev.