Războiul din Ucraina se vede perfect din spațiu: „Doar Kievul putea fi recunoscut”

Războiul din Ucraina se vede perfect din spațiu: „Doar Kievul putea fi recunoscut”

La ordinul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, trupele ruse au invadat Ucraina la 24 februarie și de atunci duc un război fără milă împotriva țării vecine. Militarii bombardează orașe din aer și nu se sfiesc să atace spitalele și maternitățile. Occidentul și organizațiile internaționale reacționează cu sancțiuni: SUA, UE și țări precum Japonia și Australia presează Moscova cu măsuri economice.

Războiul din Ucraina, prin ochii unui astronaut ISS

Dezastrul din Ucraina se vede perfect din spațiu, iar imaginile sunt de-a dreptul șocante. Astronautul german Matthias Maurer, care a revenit pe Pământ la începutul lunii mai, după aproape jumătate de an petrecut pe Stația Spațială Internațională, a descris cum se vede războiul „de sus”.

Matthias Maurer (52 de ani) s-a întors după șase luni pe ISS. El se recuperează din misiunea sa în spațiu la Centrul European pentru Astronauți din Köln. Într-un interviu pentru BILD, germanul a vorbit despre cele mai incitante momente în spațiu, despre OZN-uri și războiul din Ucraina.

„La început, era complet întuneric în țară noaptea, pentru că tot iluminatul din orașe era redus. De fapt, doar Kievul putea fi recunoscut, iar toată țara din jurul ei era complet întunecată, a povestit Maurer.

„Stâlpi uriași de fum”

Astronautul german a relatat că, într-o noapte, a văzut ceva care semăna cu un fulger, apoi şi-a dat seama că este vorba despre o rachetă. În timpul zilei, peste orașe ca Mariupol erau „stâlpi uriași de fum”.

„Sper că poporul Ucrainei va putea în curând să trăiască din nou în pace într-o țară liberă. Războiul ne dă zeci de ani înapoi. După conflict trebuie să construim din nou poduri. Am fost adesea în Rusia și oamenii pe care îi cunosc au fost cu toții foarte drăguți și călduroși cu mine”, a declarat Maurer.

Cum se vede invazia de sus

Potrivit angajatului ISS, invazia rusă se vede cu ochiul liber din spaţiu: „Ei bine, era foarte, foarte vizibil cu ochiul liber din spațiu. Războiul văzut de sus pare de o sută de ori mai irațional decât văzut de la sol. Și în acele momente, m-am simțit într-adevăr mult mai aproape de această țară decât probabil m-aș fi simțit din Germania”.

Întrebat care a fost cel mai emoționant moment în afara Terrei, Matthias Maurer a răspuns: „plimbarea mea în spațiu pe ISS, pentru că te apropii și personal de univers. Este foarte periculos pentru noi, oamenii. A fost o zi mare pentru mine”. Cât despre existența extratereștrilor, astronautul german a dezvăluit că nu a văzut OZN-uri, „dar m-aș fi bucurat de asta”.

Matthias Maurer în timpul antrenamentului pe Stația Spațială Internațională ISS
Matthias Maurer în timpul antrenamentului pe Stația Spațială Internațională ISS
Citește și: