Război, foamete, criză alimentară: avertismentul sumbru al oficialilor
Se tot vorbește despre o criză alimentară. În acest sens, recent, Ministrul de Externe al Italiei, Luigi di Maio, a declarat că „războiul mondial al pâinii a început deja”, din cauza blocării cerealelor în Ucraina.
Acest lucru împiedică accesul la grâne pentru numeroase ţări vulnerabile. Această situaţie implică „riscul ca noi conflicte să izbucnească în Africa”, spune ministrul. Se dorește ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din Ucraina, o țară care înainte de război era unul dintre principalii exportatori mondiali de cereale și îngrășăminte agricole, iar mărfurile sale erau esențiale pentru securitatea alimentară a unor zone precum Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
„Războiul mondial al pâinii este deja în desfăşurare şi trebuie să-l oprim. Riscăm să ne confruntăm cu instabilitatea politică în Africa, cu proliferarea organizaţiilor teroriste, cu lovituri de stat: toate acestea, ca urmare a crizei cerealelor cu care ne confruntăm”, a declarat Luigi Di Maio.
O criză alimentară globală, un real pericol
Mai mult, ministrul a mai afirmat că „Putin trebuie să ajungă la un acord de pace cât mai repede cu putinţă, care să includă şi un acord privind grânele, dar şi un acord privind încetarea focului care să permită evacuarea femeilor, a civililor şi a copiilor aflaţi sub bombele ruse în estul Ucrainei de 100 de zile”.
„Sunt 30 de milioane de tone de cereale blocate în porturile ucrainene de navele de război ruse”, a declarat Di Maio.
„Ceea ce facem este să acţionăm pentru ca Rusia să deblocheze exporturile de grâu din porturile ucrainene, pentru că riscăm chiar acum să izbucnească noi războaie în Africa”.
Odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, analiștii internaționali precum și mai multe instituții importante la nivel global au avertizat cu privire la pericolul izbucnirii unei crize alimentare de proporții mondiale. Din fericire, cel puțin pentru moment, situația pe piețele internaționale de cereale pare să se fi calmat.
Ucraina și Rusia sunt doi dintre cei mai importanți jucători pe piața alimentară globală. În timp ce numeroase state ale lumii sunt dependențe de cerealele din Ucraina, Rusia produce, de exemplu, cantități enorme de nutrienți, cum ar fi potasiu și fosfat – ingrediente cheie în îngrășăminte, care permit plantelor și culturilor să crească.