05 oct. 2022 | 12:55

„Răscoala cyborg-ului cu frunze”: plantele pot controla roboți, cum este posibil

ACTUALITATE
„Răscoala cyborg-ului cu frunze”: plantele pot controla roboți, cum este posibil

În cazul în care nu știai, plantele pot face mai mult decât să „existe”, ele pot controla roboții acum.

Ca orice altă ființă care deține nervuri, plantele produc semnale electrice minuscule, iar senzorii le pot capta și  transforma în acțiuni de sine stătătoare. Practic, cu puțină imaginație, ai putea să-ți închipui cum, în viitor, ai putea să ai parte de răscoala cyborg-ului cu frunze.

Încercând să sublinieze ceva ce omenirea se chinuie, cu toată ardoarea, să ignore, artistul și cercetătorul David Bowen a dat unei plante de interior control asupra unui braț robotizat industrial și apoi l-a înarmat cu o macetă – în definitiv, totul pentru știință, nu?

Evident, ceea ce s-a întâmplat mai apoi este greu de descris în cuvinte: a urmat un adevărat episod haotic, desprins, parcă, dintr-un thriller SF pe care nu s-a gândit nimeni (până acum) să-l regizeze.

Tehnologia din spatele „planetei violente”

„Sistemul folosește un micro-controler open source conectat la plantă pentru a citi diferite semnale de rezistență pe frunzele plantei. Folosind software personalizat, aceste semnale sunt mapate în timp real la mișcările articulațiilor robotului industrial care ține o macetă”, se arată pe site-ul lui Bowen.

„În esență, planta este adevăratul creier al robotului care controlează maceta și determină modul în care se balansează, împinge, feliază și interacționează în spațiu”, s-a mai menționat.

Deși imaginea pare destul de amenințătoare, și uneori chiar deliberat violentă, mișcările sunt în întregime aleatorii, iar filodendronul nu este conștient de noua sa putere – sau cel puțin asta se crede. Cu toate acestea, arată ușurința cu care chiar și cele mai simple acțiuni pot duce la rezultate periculoase pentru oricine se află prin preajmă.

Filodendronul „ucigaș” se va alătura acum altor plante conectate la electronice, inclusiv spanacul care poate trimite e-mailuri și o altă plantă pe care Bowen a conectat-o ​​pentru a pilota o dronă.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele