03 oct. 2022 | 18:12

Rămânem fără gaz, în plină iarnă? Avertismentul momentului care bagă spaima în toată Europa occidentală

ACTUALITATE
Rămânem fără gaz, în plină iarnă? Avertismentul momentului care bagă spaima în toată Europa occidentală

Deși autoritățile noastre naționale și europene transmit semnale pozitive cu privire la evoluția crizei energetice în această iarnă, există și semnale de alarmă pe care le prezentăm nu pentru a speria populația, ci pentru a oferi acces cititorului la toate opiniile care circulă în acest moment și pentru ca el singur să-și tragă propriile concluzii.

Un astfel de avertisment negativ vine din partea Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Experții din cadrul acestei instituții privesc cu neîncredere către sezonul rece care ne bate la ușă, din perspectivă energetică.

Conform specialiștilor în energie, se pare că pericolul în care se află Europa în acest moment este unul fără precedent. Aceștia spun că există pericole privind aprovizionarea cu gaze naturale.

Conform lor, în cazul în care Rusia va închide definitiv robinetul de gaz în iarna ce se apropie, statele occidentale trebuie să facă economie la consum. Nu putem să ne menținem actualul nivel de consum fără resursele de la Moscova, cred experții. Aceștia estimează că e nevoie de o economisire de 13%.

Cât de mult trebuie să strângem cureaua

Estimarea lor, din fericire, nu este departe de cea realizată de Comisia Europeană, care tinde către o economisire de 15%.

Tot de la ei mai aflăm și care ar trebui să fie sursa principală de economisire a gazului în statele europene occidentale. Ei recomandă populației să fie mai responsabilă cu acest consum.

„Invadarea Ucrainei de către Rusia şi reducerile semnificative ale livrărilor de gaze naturale spre Europa provoacă pagube semnificative consumatorilor, companiilor şi economiilor, nu doar în Europa dar şi în economiile emergente şi în curs de dezvoltare.

Perspectivele pentru pieţele de gaze rămân întunecate, nu în ultimul rând din cauza comportamentului impredictibil al Rusiei, care i-a spulberat reputaţia de furnizor de încredere. Dar toate semnele arată că pieţele vor rămâne tensionate până în 2023”, a declarat directorul pentru pieţele energetice de la IEA, Keisuke Sadamori.