Rabla Local, amânat din nou: ce se întâmplă cu programul care îți aduce 3000 de lei pe mașina veche
Mulți români visează la cei 3000 de lei primiți de la stat pentru a renunța la autoturismele mai vechi de 15 ani. Din păcate, în continuare, autoritățile trebuie să mai finiseze câteva particularități din spatele inițiativei de reînnoire a parcului auto din România.
Rabla local ar fi trebuit să reprezinte o soluție minune la o problemă foarte arzătoare, una pe care țara noastră și-a și asumat-o prin PNRR în fața Uniunii Europene. Este vorba de eliminarea unui număr cât mai mare de mașini vechi și foarte vechi de pe străzile patriei. În timp ce actualele programele Rabla reprezintă soluția ca să obții niște bani în plus în situația în care vrei și îți permiți o mașină nouă, Rabla local nu vine la pachet cu nicio condiție de achiziție a unui autoturism. Pur și simplu, îți casezi mașina veche, o radiezi din circulație și primești 3000 de lei pentru a-i folosi după bunul plac. Singurul gest pe care trebuie să-l faci după este să nu-ți cumperi altă mașină la fel de veche.
Ce se întâmplă cu Rabla local, când începe
Administrația Fondului de Mediu a confirmat amânarea din nou a programului Rabla local. De această dată, perioada în care vei putea să dai autoturismul vechi pentru 3000 de lei este 11 noiembrie 2022, începând cu ora 10:00, până pe 30 decembrie 2022, ora 14:00. De asemenea, mai există un aspect care ar putea să reducă programul la o perioadă și mai scurtă, epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare. Practic, dacă nu te grăbești, s-ar putea să se termine banii până depui cererea de finanțare și documentația aferentă în aplicația online realizată de AFM. Apropo de conturi, cel puțin în cazul București, ar trebui să ți le poți creea din 7 noiembrie.
Dacă ți-ai făcut în trecut alte conturi pe platforma online a AFM, în cadrul Programului Iluminat public, Programului Staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, Programului Eficienţă energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic şi a Programului Rabla Plus, acestea rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.
Una peste alta, programul Rabla local ar fi trebuit să demareze în luna septembrie, dar a fost amânat de două ori, mai ales din cauza faptului că pune o presiune financiară deosebită asupra bugetelor locale de la primăriile din țară. Nici suma alocată acestei inițiative la nivel național nu este foarte mare, doar 50 de milioane de lei.