16 mart. 2022 | 12:03

Putin tace și face: măsura luată, peste noapte, direct pentru 150 de milioane de oameni

ACTUALITATE
Putin tace și face: măsura luată, peste noapte, direct pentru 150 de milioane de oameni

Vladimir Putin nu este prea vocal cu privire la măsurile pe care le adoptă în plan economic intern, însă cea mai recentă decizie a sa, dezvăluită chiar de Guvern, vizează circa 150 de milioane de oameni, respectiv întreaga populație a Rusiei.

De curând, liderul de la Kremlin a decis să-și consolideze securitatea alimentară pentru poporul său, motiv pentru care Rusia interzice exportul de zahăr și cereale în anumite țări.

Totul apare într-un decret

Măsurile privitoare la securitatea alimentară sunt incluse într-un decret, pe care l-a semnat deja premierul rus Mihail Mișustin. Conform documentului, Moscova interzice exportul de zahăr alb și zahăr brut, până pe 31 august, și exportul de cereale (grâu, secară, orz și porumb), până pe 30 iunie, în Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Trebuie menționat faptul că aceste informații au fost transmise de Guvern, prin intermediul unui comunicat de presă.

Oficialii ruși le transmit cetățenilor să stea liniștiți, deoarece nu există riscul declanșării unei crize alimentare în țară. De asemenea, rușii de rând sunt îndemnați să nu-și facă stocuri alimentare și nici provizii, deoarece nu va veni peste ei o penurie alimentară.

O astfel de declarație a fost oferită, de exemplu, de către vicepremierul rus Viktoria Abramchenko. Aceasta s-a adresat public poporului, cu intenția de a înlătura orice grijă de acest fel din partea cetățenilor.

„Nu există condiții pentru riscul unei penurii de produse alimentare sau pentru o reducere a gamei de produse. Nu este necesar să alimentăm artificial cererea cu achiziții pentru viitor”, a declarat Abramchenko.

Oficialul rus a mai declarat că „ne vom reorienta către alte piețe, vom extinde parteneriate cu țări prietenoase”.

Între timp, însă, Banca Mondială avertizează cu privire la riscul apariției unor probleme pe lanțurile internaționale de aprovizionare, dar și unor alte valuri de scumpiri, din cauza faptului că Rusia și Ucraina erau doi mari exportatori pe zona alimentară.

„Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a spus David Malpass, președintele Băncii Mondiale, pentru BBC.

Amintim faptul că Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Între ei, ei reprezintă 60% din producția globală. Cele două țări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețul grâului la bursa viitoare din Chicago s-a tranzacționat la maximul din ultimii 14 ani.

Șeful Băncii Mondiale a mai declarat că „nu există nicio modalitate de a ne adapta suficient de repede la pierderea aprovizionării din Ucraina și Rusia, iar asta se adaugă la prețuri”.