Președintele Băncii Mondiale, despre războiul din Ucraina: „O catastrofă economică”

Președintele Băncii Mondiale, despre războiul din Ucraina: „O catastrofă economică”

Războiul din Ucraina este „o catastrofă” pentru lume care va reduce creșterea economică globală, a declarat președintele Băncii Mondiale pentru BBC. „Războiul din Ucraina vine într-un moment prost pentru lume, deoarece inflația era deja în creștere”, a spus David Malpass.

Președintele Băncii Mondiale, despre război: „O catastrofă economică”

El a subliniat că cea mai mare preocupare a sa este „cu privire la pierderea de vieți omenești” care are loc. Se crede că mii de civili și soldați au fost uciși de lupte. Malpass a spus că impactul economic al războiului se întinde dincolo de granițele Ucrainei, iar creșterea prețurilor globale la energie, în special, „i-a lovit cel mai mult pe cei săraci, la fel ca și inflația”.

Prețurile alimentelor au fost, de asemenea, împinse în sus de război și „sunt o considerație și o problemă foarte reală pentru oamenii din țările sărace”. Malpass subliniază că atât Rusia, cât și Ucraina sunt mari producători de alimente. Ucraina este cel mai mare producător mondial de ulei de floarea-soarelui, cu Rusia pe locul doi, potrivit S&P Global Platts. Între ei, ei reprezintă 60% din producția globală.

Cele două țări reprezintă, de asemenea, 28,9% din exporturile globale de grâu, potrivit JP Morgan. Prețul grâului la bursa viitoare din Chicago s-a tranzacționat la maximul din ultimii 14 ani.

Livrările Rusiei cu aceste mărfuri sunt restricționate din cauza sancțiunilor larg răspândite, care îngreunează restul lumii să-și cumpere produsele. Aprovizionarea ucraineană a fost oprită deoarece luptele au închis porturile țării.

„Nu există nicio modalitate de a ne adapta suficient de repede la pierderea aprovizionării din Ucraina și Rusia, iar asta se adaugă la prețuri”, a spus Malpass, potrivit BBC.

El spune că același lucru este valabil și pentru aprovizionarea cu energie a Rusiei și este deosebit de dăunător pentru Europa de Vest, unde guvernele „au neglijat alte aspecte ale modului de a avea suficientă electricitate”. Aproximativ 39% din energia electrică a UE provine de la centrale electrice care ard combustibili fosili, iar Rusia este cea mai mare sursă de petrol și gaze.

Pe măsură ce UE caută să-și accelereze tranziția către alte surse de energie, guvernul lui Vladimir Putin „ar putea să-și piardă definitiv unele dintre piețele”, a spus dl Malpass. O astfel de pierdere a veniturilor este doar o modalitate prin care acest război va afecta standardele de trai în Rusia, la fel și scăderea valorii rublei și inflația care o aduce.

Banca Mondială a angajat 7,9 miliarde de dolari pentru a ajuta la dezvoltarea economiei Ucrainei de la revoluția din 2014. Acești bani au ajutat țara să instituie reforme economice ample, inclusiv privatizări în sectoarele energetice și bancare, precum și eforturile de a face terenurile agricole mai productive.

„Producția pur și simplu se prăbușește”

Cu mai puțin de o lună înainte de invazia rusă în Ucraina, banca centrală independentă a Ucrainei a estimat că economia de 180 de miliarde de dolari va crește cu 3,4% în acest an, după dificultățile pandemiei. Cu toate acestea, războiul înseamnă „un impact catastrofal pentru economia noastră, pentru regiune în general”, potrivit lui Alexander Rodnyansky, care este consilier economic al președintelui Zelensky.

„Am văzut deja distrugeri masive de drumuri, poduri și infrastructură. Deci acesta este ceva care va trebui reconstruit de-a lungul anilor, când războiul se va termina. Este greu să punem un număr pentru asta chiar acum, dar putem deja să vedem că am renunțat la procente și la creșterea PIB-ului doar din cauza a ceea ce s-a întâmplat deja”, a mai spus acesta.

Cu sute de mii de ucraineni care fug din țară sau se alătură luptei împotriva Rusiei, forța de muncă s-a micșorat dramatic, ceea ce face dificilă menținerea economiei din timpul războiului.

„Producția pur și simplu se prăbușește”, spune Rodnyansky, care spune că există întreruperi ale aprovizionării vitale cu alimente și energie. Marile companii occidentale, precum producătorul de alimente Nestle și producătorul de bere Carlsberg, au operațiuni mari în Ucraina, care au fost perturbate de război.

O creștere a investițiilor străine în ultimii ani a ajutat la remodelarea economiei ucrainene pe fondul unei represiuni a corupției care a făcut parte dintr-un acord de sprijin pentru dezvoltare din partea Fondului Monetar Internațional și a Băncii Mondiale.

BCC estimează că Regatul Unit va crește cu 3,6% în acest an, în scădere față de previziunile anterioare de 4,2%, cheltuielile consumatorilor fiind așteptate să scadă pe măsură ce veniturile gospodăriilor sunt sub presiunea creșterii inflației.

Noua estimare este mai puțin de jumătate din rata de creștere de 7,5% observată anul trecut, când economia Marii Britanii a revenit din scăderea indusă de Covid în 2020.

Citește și: