Putin l-a concediat pe generalul însărcinat cu invazia Rusiei în Ucraina. A stat în funcție doar 16 zile

Putin l-a concediat pe generalul însărcinat cu invazia Rusiei în Ucraina. A stat în funcție doar 16 zile

Generalul-locotenent Roman Berdnikov a primit o funcție de conducere din partea lui Putin la 26 august, dar la puțin timp mai târziu a fost demis fără menajamente în urma contraofensivei ucrainene și a înfrângerii umilitoare a Rusiei.

Generalul Berdnikov, concediat de Putin

Potrivit serviciilor secrete ucrainene, Putin l-a demis în urma derutei din regiunea nord-estică Harkov. Kremlinul a suferit prima sa înfrângere majoră și umilitoare la Harkov, în urma unei contraofensivei în care forțele ucrainene au recucerit 3.000 de km pătrați de teren. Lovitura de maestru militar a fost descrisă de expertul militar John Spencer ca fiind „cea mai mare de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.

Președintele rus l-ar fi eliberat din funcție pe generalul-locotenent Roman Berdnikov ca urmare a eșecului trupelor de la Kremlin de a menține în stăpânire întinderi vaste de teritoriu ucrainean în ultimele zile, potrivit Daily Mail.

Forțele ucrainene au avansat până la mai puțin de 50 de kilometri de graniță, în ciuda rapoartelor potrivit cărora trupele rusești „panicate” abandonează tancuri, arme și provizii.

Unele surse au afirmat că soldații ruși „au fugit literalmente de pe poziții”, chiar și hainele lor au fost lăsate în urmă în timp ce fugeau de armata ucraineană care înainta în regiunea Harkov din nord-estul țării.

Soldații ucraineni au reușit să își cucerească din teritoriile ocupat de ruși

Aceasta a avut loc în timp ce soldații ucraineni au pătruns în estul țării, captând peste 1.000 de kilometri pătrați de teritoriu în câteva zile, în ceea ce s-ar putea dovedi a fi un moment decisiv în război.

Generalul-locotenent Berdnikov a fost numit comandant al forțelor armate occidentale ale Ucrainei la 26 august, potrivit Direcției principale de informații a Ministerului Apărării din Ucraina.

Cu toate acestea, se pare că perioada în care a fost la comandă a fost scurtă, serviciile secrete ucrainene raportând că a fost demis de Putin din cauza debandadei din Harkov. Nu a existat nicio confirmare oficială din partea Kremlinului.