14 oct. 2022 | 15:25

Putin îndeamnă la pace „în întreaga lume”, fără a menționa războiul din Ucraina. Discurs ireal la summitul dictatorilor

ULTIMA ORĂ
Putin îndeamnă la pace „în întreaga lume”, fără a menționa războiul din Ucraina. Discurs ireal la summitul dictatorilor

Preşedintele rus Vladimir Putin a făcut apel la folosirea „bunăvoinţei” pentru soluţionarea conflictelor din întreaga lume, fără a face referire la războiul din Ucraina. Îndemnul liderului de la Kremlin vine la doar câteva zile după ce a lansat zeci de rachete în mai multe regiuni ucrainene, bombardamente care au dus la cel puțin 19 morți și peste o sută de răniți.

Vladimir Putin, declarații ireale în Kazahstan

„Toată lumea are bunăvoinţă şi trebuie să o folosim la maximum”, în soluţionarea oricăror conflicte, a spus Putin, adresându-se liderilor prezenţi la summitul Comunităţii Statelor Independente. „Trebuie să ne străduim să găsim căi de a ieşi din situaţia actuală, de fiecare dată când aceasta apare”, a completat președintele Rusiei, citat de CNN.

Apel la pace „în întreaga lume”, fără a menționa războiul din Ucraina

Potrivit lui Vladimir Putin, Rusia „salută eforturile de mediere ale oricui, atât timp cât acestea sunt direcţionate către atenuarea situaţiei, în beneficiul tuturor participanţilor la conflicte”. „Acest lucru se aplică, de asemenea, partenerilor noştri din Statele Unite şi Europa”, a mai spus dictatorul rus, fără a face vreo referire la conflictul din țara vecină.

Rusia participă la summitul CSI

Summitul CSI, care are loc în capitala kazahă Astana, reuneşte liderii din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Rusia, Turkmenistan, Tadjikistan şi Uzbekistan.

De la lansarea invaziei Ucrainei în luna februarie, Kremlinul a rupt legăturile diplomatice cu guvernul de la Kiev și aliații săi occidentali. La începutul lui octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret prin care exclude eventualele negocieri cu Rusia. Decizia a venit ca răspuns la anunțul lui Putin că va anexa ilegal patru regiuni din Ucraina, într-o mișcare condamnată pe scară largă de comunitatea internațională.

Se conturează o nouă realitate pentru Moscova

Mobilizarea militară parțială, decretată la 23 septembrie, a făcut ca rușii să fugă la granițele țării, președintele kazah Kassym-Iomart Tokayev simpatizând cu situația lor „fără speranță”.

„Trebuie să avem grijă de ei și să le asigurăm protecție. Aceasta este o problemă politică și umanitară”, a declarat liderul kazah la sfârșitul lunii trecute, după ce ordinul lui Putin a declanșat exodul.

Primirea rușilor în Kazahstan a fost un semnal al unei noi realități pentru Moscova: în Asia Centrală și Caucaz, țările încearcă să se distanțeze de invazia pe scară largă a Ucrainei. Această țară, în mod tradițional unul dintre cei mai apropiați parteneri ai Rusiei, a refuzat să sprijine conflictul sau să recunoască anexările teritoriului ucrainean.

Oficialii guvernamentali, diplomații occidentali și liderii de afaceri din capitala Astana insistă că țara fără ieșire la mare nu are de ales decât să mențină legături bune cu vecinul său mai mare. Forțarea Kazahstanului să aleagă între Rusia și Occident ar fi „o mișcare foarte dăunătoare”, una care „duce la un posibil conflict”, avertizează experții.