Psihologia ascunsă a Rusiei. Cum încearcă să ne schimbe mentalitatea în Europa, propaganda e la ordinea zilei

Psihologia ascunsă a Rusiei. Cum încearcă să ne schimbe mentalitatea în Europa, propaganda e la ordinea zilei

Războiul din Ucraina nu se duce numai pe front. Rușii au dezlănțuit o veritabilă mașinărie de dezinformare și urmăresc să dezbine Europa, arată un studiu recent.

Se pare că Rusia acționează la nivel psihologic în Europa. O analiză a firmei americane de securitate informatică Recorded Future scoate la iveală informații șocante despre acțiunile rușilor pe Bătrânul Continent, în contextul războiului din țara vecină.

Recorded Furure afirmă că Rusia desfăşoară în prezent mai multe operaţiuni de influenţare a opiniei publice internaţionale. Vizate sunt state puternice, precum Germania și Franța, dar operațiunile de dezinformare sunt foarte răspândite.

Ce urmăresc rușii, de fapt

Principalul scop al acțiunilor rușilor este de a eroda încrederea oamenilor în instituțiile europene. NATO, UE, Comisia Europeană sunt puternic atacate, pentru a genera neîncredere, confuzie, pentru ca oamenii să-și piardă reperele, să nu mai știe ce să creadă, să fie ușor de manipulat și apoi să cadă mai rapid în fața informațiilor false provenite de la Moscova.

Astfel de acțiuni sunt specifice oricărui război. De fiecare dată, în orice conflict de asemenea amploare, informația este o armă. Doar că, de data aceasta, riscurile sunt mult mai mari, deoarece astăzi dispunem de numeroase tehnologii prin intermediul cărora informația se propagă instantaneu, la nivel global. Practic, cu televiziunea, radioul, presa scrisă, presa online, diversele platforme de socializare, e mai ușor ca niciodată să sădești sămânța neîncrederii și a dezinformării în mințile oamenilor.

Pe cine a implicat propaganda rusă în această schemă de manipulare internațională? Ei bine, rețeaua rușilor e foarte extinsă și vizează atât televiziunea, cât și spațiul media online. În studiu se vorbește despre faptul că implicată ar fi, de exemplu, presa de stat rusă, cum ar fi RT, dar și site-uri de internet suspectate că sunt controlate din umbră de serviciile secrete – de exemplu Southfront – sau relee de dezinformare şi propagandă deja cunoscute, ca Telegram sau „ferma de trolli” Cyber Front Z