02 dec. 2022 | 22:20

Provocare fără precedent pentru OSCE. De ce Rusia nu poate fi exclusă din grup

ULTIMA ORĂ
Provocare fără precedent pentru OSCE. De ce Rusia nu poate fi exclusă din grup

La reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre OSCE, desfăşurată vineri la Lodz (Polonia), Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa nu a reuşit  să ajungă la o declaraţie sau la un acord care să reflecte condamnarea Rusiei pentru agresiunea contra Ucrainei, impas ce ridică semne de întrebare asupra viitorului acestui grup. Moscova deraiează misiunile de menținere a păcii și perturbă procesul bugetar, amenințând o organizație care este vitală pentru securitatea europeană.

OSCE se află în impas total din cauza lui Putin. De ce Rusia nu poate fi dată afară din Organizație

Majoritatea participanţilor la Consiliul Ministerial al OSCE au admis că au de-a face cu o „provocare fără precedent”. Pentru ca țara agresoare să fie exclusă din Organizație, este nevoie de acordul Rusiei. Totuși, secretara generală a OSCE, Helga Maria Schmid, a descris reuniunea de la Lodz ca fiind un „succes”, întrucât a fost observat „un angajament general pentru susţinerea Ucrainei şi apărarea acordurilor de la Helsinki”, referire la anul 1975, care a favorizat atunci „destinderea” între blocul comunist şi cel occidental.

„Aparentul dispreţ al Moscovei faţă de o posibilă catastrofă nucleară ar trebui să servească drept aducere aminte pentru noi toţi că nimeni nu este imun la consecinţele războiului dezastruos al lui Putin” în Ucraina, a subliniat reprezentantul SUA la OSCE, Michael Carpent.

Critici la adresa Occidentului

În replică, ambasadorul rus pe lângă OSCE, Aleksandr Lukaşevici, a acuzat Occidentul că „defavorizează diplomaţia şi caută confruntarea”, în timp ce Europa a renunţat la crearea unei „arhitecturi de securitate” care să nu fie dependentă faţă de Statele Unite. Acesta a criticat SUA că sunt „vinovate de bombardarea sălbatică timp de 78 de zile” a fostei Iugoslavii.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a dorit să participe la reuniunea OSCE de la Lodz, însă autorităţile poloneze l-au declarat persona non grata, decizie considerată „provocatoare” de către Moscova. MAE rus a susținut că „nu doar că Varşovia s-a discreditat în această manieră, dar ea a adus un prejudiciu ireparabil autorităţii întregii OSCE”.

„Profitând de superioritatea sa numerică în această organizație, Occidentul încearcă de mulți ani să o privatizeze, dacă vreți. Sau poate e mai corect să spunem că încearcă să efectueze o preluare a OSCE, să subjuge această ultimă platformă pentru dialog regional”, a spus Lavrov.

Kremlinul atacă organismul paneuropean

Comentariile au atras atenția în Rusia. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat dacă Rusia ar putea părăsi organismul paneuropean: „În virtutea poziției pe care o ia OSCE, organizația își pierde automat eficacitatea (…) de a aborda problemele de securitate și cooperare în Europa”.