Liderul suprem al Iranului dă vina pe SUA și Israel pentru protestele masive. Masha Amini, simbolul revoluției
Forțele de securitate iraniene au intrat în conflict cu studenții de la o universitate importantă din Teheran, au relatat mediile sociale și de stat, în cel mai recent semn al unei represiuni mortale a protestelor la nivel național, care au fost declanșate de moartea în custodie a unei tinere femei.
Protestele antiguvernamentale continuă în Iran. Masha Amini este simbolul revoluției
Update 3 octombrie, ora 23.49. Liderul suprem al Iranului acuză SUA și Israelul pentru protestele care au cuprins țara după moartea tinerei Mahsa Amini. În primele sale comentarii publice cu privire la tulburări, Ali Khamenei a spus că „revoltele” au fost „proiectate” de inamicii Iranului și aliații acestora. Manifestațiile sunt cea mai mare provocare pentru conducerea sa îndelungată.
Adresându-se la o ceremonie de absolvire a cadeților din forțele armate și ale poliției, liderul suprem a spus că moartea lui Amini „ne-a frânt inimile. Dar nu este normal că unii oameni, fără dovezi sau investigații, au făcut străzile periculoase, au ars Coranul, au scos hijaburile femeilor acoperite cu voal și au dat foc la moschei și mașini”.
Ayatollahul, care are ultimul cuvânt în toate chestiunile de stat, a afirmat că puterile străine au plănuit „revolte” deoarece nu au putut tolera ca Iranul să dobândească „forță în toate sferele”.
„Spun clar că aceste revolte și insecuritatea au fost concepute de America și de regimul sionist fals ocupant [Israel], precum și de agenții lor plătiți, cu ajutorul unor iranieni trădători din străinătate”, a declarat Ali Khamenei, potrivit BBC.
Știrea inițială: Protestele antiguvernamentale, care au început la funeraliile lui Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, la 17 septembrie, în orașul kurd Saqez, s-au transformat în cea mai mare manifestare de opoziție față de autoritățile iraniene din ultimii ani, mulți dintre ei cerând sfârșitul a peste patru decenii de guvernare clericală islamică.
Contul de Twitter al activistului 1500tasvir, care are aproximativ 160.000 de urmăritori, a postat mai multe videoclipuri care arată cum Universitatea Sharif, în mod tradițional un focar de disidență, a fost înconjurată duminică de zeci de polițiști antirevoltă.
Unul dintre videoclipuri arată cum forțele de securitate trag cu gaze lacrimogene pentru a-i alunga pe studenți din campus și se aude sunetul a ceea ce păreau a fi împușcături de la distanță.
O altă înregistrare video arată cum forțele de securitate urmăreau zeci de studenți blocați în parcarea subterană a universității. Contul a precizat că zeci de studenți au fost arestați.
Presa de stat iraniană a descris „rapoarte de ciocniri” la universitate și a declarat că ministrul de știință al țării a vizitat campusul pentru a verifica situația.
Proteste la mai multe universități
Studenții au protestat duminică la numeroase universități, iar demonstrații au avut loc în mai multe orașe, precum Teheran, Yazd, Kermanshah, Sanandaj, Shiraz și Mashhad, participanții scandând „independență, libertate, moarte lui Khamenei”, au arătat postările anterioare pe rețelele de socializare.
Protestele nu s-au potolit în ciuda numărului tot mai mare de morți și a represiunii forțelor de securitate care au folosit gaze lacrimogene, bâte și, în unele cazuri, potrivit videoclipurilor de pe rețelele de socializare și grupurilor de apărare a drepturilor, muniție reală.
Iran Human Rights, un grup cu sediul în Norvegia, a afirmat într-o declarație că „până în prezent 133 de persoane au fost ucise în Iran”, inclusiv peste 40 de persoane care, potrivit acesteia, au murit în confruntările de săptămâna trecută în Zahedan, capitala provinciei Sistan-Balucistan din sud-estul țării.
Autoritățile iraniene nu au oferit un bilanț al morților, afirmând în același timp că mulți membri ai forțelor de securitate au fost uciși de „revoltători și huligani susținuți de dușmani străini”. Săptămâna trecută, televiziunea de stat a declarat că au murit 41 de persoane, inclusiv membri ai forțelor de securitate.