23 iun. 2022 | 08:03

Proiectul de lege pentru comunicațiile electronice, adoptat în România: ce date vor fi accesate de către autorități

ACTUALITATE
Proiectul de lege pentru comunicațiile electronice, adoptat în România: ce date vor fi accesate de către autorități

După aproximativ un an de negocieri pe marginea subiectului, ieri, a fost adoptat de Camera Deputaților proiectului privind desfășurarea comunicațiilor electronice în România. Acesta a suferit mai multe modificări față de varianta inițială ajunsă online, fiind eliminate prevederile considerate neconstituționale.

Printre particularitățile care nu s-au mai strecurat în forma finală a legii adoptate de Camera Deputaților se numără o prevedere potrivit căreia serviciile de găzduire electronică aveau obligația de a furniza autorităților române și serviciilor secrete informații referitoare la date de trafic, de identificare a abonaților sau a clienților, modalități de plată și istoricul accesărilor. În acest caz particular, Camera Deputaților este primul fost sesizat, în timp ce Senatul este for decizional, iar acolo nu a ajuns încă.

Ce spune legea comunicațiilor electronice

Adoptată cu 188 de voturi pentru, 55 împotrivă și 10 abțineri, noua lege a suferit mai multe modificări importante. În forma ei inițială, adoptată de Senat pe 2 martie, în calitate de cameră decizională, a fost contestată la Curtea Constituțională de către USR, AUR și Avocatul Poporului. Motivul era că încalcă unele drepturi și libertăți fundamentale, prin prisma faptului că acorda dreptul, unor servicii care activează în domeniul siguranței naționale, să solicite informații prin acces inclusiv la aplicații de tip WhatsApp sau Telegram. Toate punctele contestate au fost declarate neconstituționale.

Deputaţii au eliminat, în urma reexaminării proiectului legislativ, prevederea potrivit căreia furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligaţia „să furnizeze informaţiile reţinute sau stocate referitoare la date de trafic, date de identificare a abonaţilor sau clienţilor, modalităţi de plată şi istoricul accesărilor cu momentele de timp aferente, corespunzătoare adresei IP identificate în actele de autorizare dispuse în conformitate cu Codul de procedură penală şi al Legii 51/1991 privind securitatea naţională”.

Tot în forma adoptată de Camera Deputaților, ce urmează să ajungă în Senat, au fost eliminat faptul că, prin derogare, elementele de infrastructură fizică necesare susținerii rețelelor de comunicații electronice puteau fi amplasate pe spațiile verzi situate în intravilan, fără modificarea prealabilă a documentaţiilor
de urbanism, cu condiţia ca, în cazul amplasării supraterane, suprafaţa cumulată a amprentei la sol a acestor elemente de infrastructură fizică să nu depăşească 50 de metri pătraţi şi 10% din suprafaţa totală a spaţiului verde în cadrul căruia sunt amplasate, conform Profit.ro.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele