Proiectele de modificare a legilor Justiției, pe masa procurorilor CSM. Este așteptat avizul consultativ
Consiliul Superior al Magistraturii urmează să discute, vineri, 12 august, şi să dea un aviz consultativ pe proiectele de modificare a Legilor Justiţiei. În data de 22 iulie, Ministerul Justiţiei anunţa că a trimis la CMS, pentru avizare, proiectele legilor privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
CSM, analiză pe proiectele de modificare a legilor Justiției
Potrivit MJ, proiectele au fost redactate, într-o primă versiune, în septembrie 2020, dezbătute public în perioada septembrie 2020 – aprilie 2021, apoi modificate succesiv în urma dezbaterilor publice.
„În cursul anului 2021, proiectele au fost înaintate CSM pentru avizare, dar fără a fi realizată, prealabil, procedura de avizare interministerială şi au fost retrase, ulterior, în acelaşi an din CSM. În ianuarie 2022, Ministerul Justiţiei a reluat procesul actualizării proiectelor şi finisării lor în urma numeroaselor propuneri primite din partea sistemului judiciar. În primăvara acestui an, proiectele au fost discutate la nivel tehnic şi politic cu reprezentanţii Comisiei Europene, într-un exerciţiu de consultare şi cooperare partenerial, transparent şi corect, desfăşurat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, a explicat Ministerul Justitiției.
Avize favorabile din partea ministerelor cheie
Ulterior, proiectele Legilor Justiției au fost iar afişate pe pagina de web a Ministerului, pentru o nouă rundă de dezbateri publice în cadrul căreia MJ a analizat 868 de amendamente şi propuneri din partea CSM (ambele secţii), Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Parchetul General, DNA, asociaţiile de procurori şi judecători etc., primind şi reflectând numeroase soluţii venite din partea sistemului judiciar, a ministerelor şi a societăţii civile.
Înainte de transmiterea către Consiliul Superior al Magistraturii pentru avizare, Ministerul Justiţiei transmite că a parcurs şi procedura de avizare interministerială, primind avize favorabile din partea tuturor ministerelor avizatoare: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Finanţelor, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
Detalii despre Legile Justiției
Adoptate în 2004 și apoi modificate repetat, Legile Justiției reprezintă fundamentul legislativ al sistemului judiciar. Modernizarea și adecvarea lor la nevoile românilor și de perspectivă ale sistemului judiciar reprezintă o condiție esențială pentru realizarea unui serviciu public judiciar eficient, capabil să facă dreptate și să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale oamenilor, precum și ale unui sistem de apărare și aplicare a legii care să protejeze cetățenii, companiile și statul față de orice încălcări ale legii, se arată pe site-ul MJ.
Încă din anul 2020, Ministerul Justiției și-a stabilit obiectivul realizării unor proiecte care să tindă spre atingerea acestor deziderate și să constituie o bază solidă pentru dezbateri în sistemul judiciar și societatea civilă.