11 mai 2022 | 12:53

Produsele „ciudate” pe care UE le trimite direct la export: ce sunt și la cine ajung

ACTUALITATE
Produsele

Pentru mulți români, reciclarea încă reprezintă un domeniu necunoscut sau deloc atractiv și demn de atenție. Din acest motiv, când vine vorba despre materii prime reciclabile (care includ resturi şi deşeuri reciclabile, precum şi alte materii prime secundare), foarte mulți le apreciază ca fiind produse „ciudate”. Ei bine, acestea sunt unul dintre motivele de mândrie ale economiei blocului comunitar, care înregistrează creșteri spectaculoase ale acestor tipuri de exporturi.

Eurostat tocmai a publicat cifre recente despre nivelul de export la care a ajuns Uniunea Europeană cu materiile prime reciclabile. Datele arată că în anul 2021 s-a înregistrat o creştere de 80% faţă de 2004 a acestor exporturi.

Unde ajung aceste produse exportate de blocul comunitar

Cele mai mari cantități exportate au mers către Turcia, respectiv 15,2 milioane de tone. Clasamentul este completat de Marea Britanie (5,5 milioane de tone), India (2,4 milioane de tone), Egipt (două milioane de tone) şi Elveţia (1,7 milioane de tone).

Și Uniunea Europeană a importat anul trecut materii prime reciclabile. Conform datelor Eurostat, principala noastră sursă este Argentina (7,9 milioane de tone), Urmează, în ordine, Brazilia (7,6 milioane de tone), Rusia (4,8 milioane de tone), Marea Britanie (4,6 milioane de tone) şi Statele Unite ale Americii (SUA), (4,1 milioane de tone). Referindu-ne la tipul de produse, se pare că statele blocului comunitar au importat anul trecut cantități foarte mari de produse de origine animală şi vegetală (24,8 milioane de tone).

Specialiștii atrag atenția asupra că omenirea trebuie să protejeze resursele și materiile prime de bază și să recicleze cât de mult e posibil, pentru a proteja mediul înconjurător, dar și pentru ca viitoarele generații să nu trăiască într-o lume sufocată de deșeuri și cu un aer poluat.

„Protejarea resurselor de materii prime critice este o soluție temporară. Reciclarea și creșterea eficienței resurselor reprezintă adevăratul răspuns“, consideră Reinhard Butikofer, membru al Parlamentului European din 2009.

„O tonă de telefoane mobile conține între 300 și 350 de grame de aur“, transmite, de asemenea, Stephan Csoma de la Umicore, o companie din Bruxelles, cu privire la importanța reciclării și la faptul că aceasta poate fi nu doar o salvare pentru mediu, ci și pentru economiile lumii.