Procuratura din Moldova anunță oficial acuzațiile aduse lui Igor Dodon, reținut pentru 3 zile
Anchetatorii de la Chișinău au declarat marți după-amiază că fostul preşedinte Igor Donon şi alt inculpat au fost reţinuţi pentru 72 de ore.
Ce spun judecătorii despre dosarul lui Igor Dodon. Fostul președinte, reținut pentru 72 de ore
După căutările amănunțite făcute de polițiști la domiciliul fostului președint al Moldovei au fost descoperite mai multe sume mari de bani și documente. Mai mult decât atât, cumnatul lui Dodon ar fi încercat să distrugă mai multe probe prin înghițire.
Fostul lider de la Chișinău şi apropiaţii săi ar fi avut mai multe vacanţe, prin intermediul firmelor turistice din Federaţia Rusă, în valoare de circa 4 000 000 de ruble ruseşti. Printre infracţiunile care fac obiectul anchetei se numără şi trădarea de patrie.
„În privinţa a două persoane, inclusiv în privinţa ex-Preşedintelui Republicii Moldova, a fost dispusă reţinerea pentru 72 de ore, deoarece au fost constatate unele riscuri de distrugere a probelor. Au fost descoperite urme evidente ale infracţiunii”, a anunţat Procuratura Anticorupţie a Republicii Moldova cu privire la cazul denumite generic „Kuliok”, deschis după apariţia unor imagini în care fostul preşedinte primeşte de la Vlad Plahorniuc o pungă în care par a fi bani.
Șefa Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova spune că Dodon și mai mulți apropiaţi ai acestuia sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni, între care aceea de trădare de patrie.
„În cadrul anchetei sunt cercetate fapte cu privire la îmbogăţire ilicită, trădare de patrie, corupere pasivă şi finanţarea ilegală a partidului, care a avut loc în perioada anului 2014 până în prezent (…) Subiecţii principali ai anchetei sunt un ex-preşedinte al Republicii Moldova precum şi persoane interpuse ale acestuia şi alte persoane care au tangenţă la săvârşirea faptelor instrumentate. Bunurile şi banii care au fost utilizaţi la comiterea infracţiunilor investigate depăşesc valoarea de zeci de milioane de lei, incluzând valută, bunuri imobile, mijloace de transport.
Bunurile de lux care au fost depistate şi ridicate urmează a fi investigate minuţios şi supuse verificărilor în vederea stabilirii faptului dacă acestea au tangenţă la îmbogăţirea ilicită. În cadrul efectuării percheziţiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghiţire”, a declarat Elena Cazacov.