Probleme grave din cauza secetei. Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, din cauza nivelului extrem de scăzut
Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, conform autorităților din Bulgaria. Cea mai mare problemă este vizavi de Zimnicea, unde apa din Dunăre a ajuns să măsoare doar 1,3 metri adâncime. Pe partea românească, apa a dispărut complet și a fost înlocuită cu nisip.
Situație extremă pe Dunăre
Sute de nave sunt blocate din cauza lipsei de apă din Dunăre. Autoritățile spun că debitul este la jumătate față de normalul din această perioadă. La Zimnicea sunt dune de nisip cu bălți de apă, după ce în urmă cu două săptămâni, apa măsura cam jumătate de metru.
Acum, mai sunt doar 10 centimetri și pare că Dunărea a dispărut. Situația este atât de gravă, încât trei sferturi din Dunăre poate fi traversată la pas până în Bulgaria.
Dunărea are în prezent un nivel extrem de scăzut, nivelul scăzând cu peste 10 cm numai în ultimele 24 de ore.
Transportul maritim începe să aibă probleme
După ce râurile mai mici au secat, și râurile mari încep să aibă probleme, atât în Europa, cât și în Slovacia. În doar câteva ore, vor începe primele restricții pe Dunăre.
Nivelul fluviului scade periculos, iar prognozele indică faptul că situația se va înrăutăți și mai mult.
Luna august este întotdeauna cea mai secetoasă lună din Europa, din punct de vedere statistic.
Nivelurile râurilor chiar și ale celor mai mari ating cele mai scăzute niveluri, dar în acest an situația este excepțională și extremă.
În prezent, cea mai critică situație este pe râul Rin, în Germania. Rinul este cea mai importantă cale navigabilă din Germania.
Nivelul apei la Kaub, între Mainz și Koblenz, în Renania-Palatinat, a continuat să scadă la începutul săptămânii: de la 37 de centimetri duminică la doar 32 de centimetri luni. Kaub este considerat un nod important pentru navigația interioară pe Rinul superior.
Nivelurile apelor scad alarmant
Pentru următoarele trei-patru zile, se presupune că nivelul Rinului va mai scădea cu încă 5 până la 10 centimetri.
Cel mai scăzut nivel de până acum a fost măsurat la 22 octombrie 2018, la nivelul de 25 de centimetri. Problema începe deja să se resimtă pe Dunăre, care este, de asemenea, o importantă arteră de circulație. Marfa trebuie să fie limitată pe măsură ce nivelul fluviului scade.
Nivelul foarte scăzut al apei a fost înregistrat de hidrologi în aproape tot bazinul Dunării, din Germania până în România. În multe zone, Dunărea este deja mai mică decât înălțimea de siguranță și acesta este și motivul pentru care există restricții de navigație.