Primul oraș din lume care declară stare de urgență din cauza variolei maimuței

Primul oraș din lume care declară stare de urgență din cauza variolei maimuței

Un mare oraș al lumii a declarat stare de urgență din cauza variolei maimuței. Numărul mare de cazuri a provocat panică în rândul autorităților, impunând această măsură de ultimă oră. Oficialii din domeniul sănătății anticipează că infectările vor crește în următoarele zile și săptămâni.

Unde a fost impusă stare de urgență din cauza variolei maimuței

San Francisco a decretat stare de urgență în domeniul sănătății publice, ca răspuns la răspândirea tot mai mare a cazurilor de variola maimuței în oraș. Anunțul a fost făcut de primarul London Breed și de alți oficiali. Începând de joi, 28 iulie, s-au înregistrat 281 de persoane infectate cu acest virus. Specialiștii susțin că numărul îmbolnăvirilor va crește în viitorul apropiat.

San Francisco ia măsuri împotriva valului de infectări

Evoluția rapidă a variolei în San Francisco s-a ciocnit de o penurie a vaccinurilor. Până acum, autoritățile au primit aproximativ 8.200 de doze de vaccin Jynneos, destinat să prevină afecțiunea la adulți.

„Vrem să avem flexibilitatea de a ne putea folosi resursele astfel încât să preotejăm cât mai bine publicul și sănătatea. Dorim, de asemenea, să ne afirmăm angajamentul față de sănătatea comunităților LGBTQ din San Francisco, așa cum am făcut întotdeauna în mod istoric ca oraș”, a spus Susan Philip, responsabil sanitar din San Francisco.

Focare în California

Starea de urgență nu impune închideri sau restricții, o măsură diferită de ordinele sanitare emise pe parcursul pandemiei de coronavirus: „Poate mai îngrijorător decât numărul mare de infecții a fost traiectoria, care continuă să crească. Dacă ar exista o altă comunitate afectată în mod disproporționat de variola maimuței așa cum au fost homosexualii, întreaga țară ar fi revoltată”, a evidențiat Philip.

Orașele San Francisco și Los Angeles par a fi focarele cele mai îngrijorătoare ale epidemiei de variola maimuței din California. Impunerea stării de urgență permite accesarea fondurilor rezervate pentru astfel de situații și sensibilizează publicul larg cu privire la pericolul virusului. Măsura intră în vigoare luni, 1 august.

Ce spune comunitatea LGBTQ

Decizia a fost salutată de comunitatea LGBTQ, până acum revoltată de lipsa unui răspuns al autorităților pentru virusul care afectează, în principal, bărbații care au contact cu persoane de același sex, deși oricine se poate infecta.

Chiar dacă variola maimuței nu este o boală nouă, cazurile au explodat brusc în mai multe țări. San Francisco, de pildă, a raportat prima îmbolnăvire la începutul lunii iunie, dar numărul infecțiilor a crescut rapid, provocând îngrijorare în rândul oficialilor americani.