Prima țară care autorizează vaccinul bivalent anti-COVID. Cine se poate imuniza cu Spikevax
Agenţia de reglementare a medicamentelor din Elveţia, Swissmedic, a transmis, luni, 29 august, că a autorizat primul vaccin bivalent anti-COVID-19 în această țară, care va putea fi utilizat ca doză booster. Spikevax, dezvoltat de compania americană Moderna cu ajutorul tehnologiei ARN mesager împotriva a două variante ale noului coronavirus, poate fi administrat tuturor persoanelor cu vârste de peste 18 ani, au precizat reprezentanţii elvețieni.
Elveția aprobă un vaccin care vizează două variante de coronavirus
Oficialii Swissmedic au emis o autorizaţie temporară de utilizare a acestui vaccin Moderna, adaptat să ofere protecţie împotriva a două tulpini diferite de SARS-CoV-2, relatează presa locală. „Spikevax Bivalent Original/Omicron” este conceput să fie administrat în două doze de câte 0,5 ml. Fiecare conţine 25 de micrograme din vaccinul original Spikevax mRNA-1273 şi 25 de micrograme de ARN mesager, vizând varianta Omicron (subvarianta originală BA1 şi subvariantele BA.4/BA.5).
Ce conține Spikevax
Swissmedic a autorizat temporar „Spikevax Bivalent Original/Omicron (mRNA-1273.214)”, primul vaccin COVID-19 care conține acid ribonucleic mesager (mARN) împotriva a două variante de coronavirus. În studii, o doză de rapel cu acest vaccin bivalent a demonstrat concentrații mai mari de anticorpi împotriva variantelor Omicron decât o doză de rapel cu Spikevax, vaccinul original COVID-19 de la Moderna, cu efecte secundare comparabile. Rapelul va fi utilizat în conformitate cu recomandările oficiale de vaccinare întocmite de Comisia Federală pentru Vaccinare (FCV) și Oficiul Federal de Sănătate Publică (OFSP).
Testele clinice sunt promițătoare
Astăzi, reprezentanţii Swissmedic au transmis că vaccinul a generat, în cadrul testelor clinice, concentraţii mai mari de anticorpi împotriva variantei Omicron decât vaccinul original Spikevax. Mai mult, noul ser bivalent a avut „efecte secundare comparabile” în raport cu serul original. Acestea includ iritaţie, roşeaţă sau inflamare în zona de injectare, oboseală, dureri de cap, frisoane şi senzaţie de greaţă.
De asemenea, reprezentanţii Comitetului de Experţi în Medicină Umană au autorizat, printr-o decizie separată, utilizarea noului vaccin bivalent produs de Moderna, a mai dezvăluit Swissmedic.
În Marea Britanie, un vaccin bivalent COVID-19 de „generație următoare”, ce vizează două variante ale virusului SARS-CoV-2, va fi implementat în programul de rapel din toamnă, după ce a primit acordul autorităților din Anglia.