Prima țară bogată din Europa care ia în calcul o măsură drastică: oprirea curentului electric la iarnă
O țară europeană, printre cele mai bogate de pe continent, ia în calcul posibilitatea de a apela la întreruperi în alimentarea cu energie electrică timp de până la patru ore, la iarnă, dacă se va agrava actuala criză energetică, derivată din războiul din Ucraina şi posibila oprire a gazelor din Rusia.
În ce țară se stinge lumina la iarnă
Elveția se vede nevoită să ia cea mai drastică măsură, în cazul agravării actualei crize energetice, și anume oprirea curentului la iarnă, pentru patru ore zilnic. Într-o primă fază, se vor solicita măsuri de economisire voluntare, prin intermediul unei campanii de conştientizare ce va fi demarată în august. Însă, dacă situaţia o va cere, se va continua cu reducerea consumului de electricitate mai puţin esenţial, precum iluminatul magazinelor sau al spaţiilor publice pe timpul nopţii.
Elveția ia măsuri drastice
A treia fază impune ca în jur de 30.000 de companii să reducă cu până la 30% consumul de curent electric şi, în final, ultima măsură la care se va recurge va fi oprirea alimentării cu energie electrică.
„Riscul unei penurii energetice este real”, este semnal tras de oficialii elvețieni.
„Nivel de incertitudine fără precedent”
Directorul Oficiului Federal al Energiei, Benot Revaz, a recunoscut existenţa „unui nivel de incertitudine fără precedent în Europa”, legat de aprovizionarea cu energie și preţurile puternic afectate de război. Oficialul a subliniat că guvernul de la Berna negociază acorduri privind furnizarea de gaze cu vecinii Germania şi Italia, în timp ce lucrează cu operatorii din sectorul energetic pentru a garanta rezerve pentru iarna 2022-2023.
Aproximativ 47% din gazele pe care le consumă Elveţia provin din Rusia, deşi o cantitate mare vine prin intermediul ţărilor vecine, precum Franţa şi Germania, în timp ce Norvegia este al doilea mare furnizor.
Decizie majoră legată de mediu
Recent, una dintre centralele nucleare din Elveția a redus temporar operațiunile, pentru a evita creșterea temperaturii râului la niveluri periculoase pentru pești.
Beznau este cea mai veche centrală nucleară din Elveția și cuprinde două stații construite pe o mică insulă artificială din râul Aare, în nordul țării. Spre deosebire de cele mai noi stații, Beznau nu a fost construită cu un turn de răcire, ci se bazează pe apa din Aare pentru a controla temperaturile. Producerea a aproximativ 6.000 de gigawați pe oră de electricitate crește temperatura apei din aval cu între 0,7 și 1 grad Celsius. Drept urmare, operatorul Axpo a fost nevoit să reducă producția, pentru a-și respecta angajamentele legate de mediu.