14 dec. 2022 | 09:54

Prima generație de nefumători, creată prin lege: țara care a interzis comerțul de țigarete, în premieră

ACTUALITATE
Prima generație de nefumători, creată prin lege: țara care a interzis comerțul de țigarete, în premieră

Prima lege revoluționară a tutunului intră în vigoare în Noua Zeelandă. Noua lege ar putea salva mii de vieți în toată țara.

Aprobarea istorică a unei noi legi în Noua Zeelandă prevede că oricine născut la sau după 1 ianuarie 2009 e împiedicat să cumpere produse din tutun pentru întreaga lor viață.

Cu scopul de a crea o generație complet fără fumat, Legea de modificare a mediului fără fum și a produselor reglementate (tutun afumat) este o premieră mondială în prevenirea vânzării și distribuției produselor din tutun în acest fel.

Pe lângă prevenirea accesului tinerilor neozeelandezi la tutun, legea va reduce și cantitatea de nicotină din produsele din tutun afumat și va scădea numărul comercianților cu amănuntul care vând tutun.

Ce prevede această lege în premieră mondială

„Înseamnă că nicotina va fi redusă la niveluri care nu provoacă dependență, iar comunitățile vor fi libere de proliferarea și gruparea comercianților cu amănuntul care vizează și vând produse din tutun în anumite zone”, a declarat ministrul asociat al Sănătății, Dr. Ayesha Verrall, într-un comunicat.

„Numărul comercianților cu amănuntul din toată țara care pot vinde tutun va fi redus la o zecime din cei 6.000 care există acum. Această legislație impune un maximum de 600 de comercianți cu amănuntul de tutun până la sfârșitul anului viitor”.

Într-un sondaj efectuat asupra a 25 de comercianți cu amănuntul care au ales să nu mai vândă tutun, aceștia au descoperit că 88% au avut un impact financiar neutru sau pozitiv, indicând potențialele implicații economice ale noii legi. În plus, se crede că legea ar putea economisi sistemul de sănătate 5 miliarde de dolari, prevenind nevoia de tratamente pentru boli legate de fumat.

Noile măsuri urmăresc, de asemenea, să reducă diferența de speranță de viață pentru femei cu 25% și cu 10% pentru bărbați. Prin accesul suplimentar la servicii de sănătate și campanii orientate către comunitățile maori și din Pacific, oficialii guvernamentali speră să crească sănătatea echitabilă în comunitățile cele mai afectate de consecințele dependenței de tutun.

În iulie, Verrall a spus despre noua lege: „De zeci de ani am permis companiilor de tutun să-și mențină cota de piață făcând produsul lor mortal din ce în ce mai dependent. Este dezgustător și este bizar. Avem mai multe reglementări în această țară cu privire la siguranța vânzării unui sandviș decât a unei țigări. Vrem să ne asigurăm că tinerii nu încep niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat noilor generații de tineri”.