Președintele Ungariei va vizita Ucraina. Guvernul de la Budapesta va acorda 187 de milioane de euro drept ajutor financiar

Președintele Ungariei va vizita Ucraina. Guvernul de la Budapesta va acorda 187 de milioane de euro drept ajutor financiar

Președintele Ucrainei, Katalin Novak, se va deplasa cu trenul la Kiev pentru a se întâlni cu Volodimir Zelenski. Ruta președintelui va trece și prin Polonia.

Biroul președintelui ungar nu a putut să infirme sau să confirme informația.

Novak este politicianul maghiar de cel mai înalt rang care îl vizitează pe Zelenski de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie.

Novak este un aliat apropiat al premierului naționalist Viktor Orban și a fost ales președinte, o funcție în mare parte ceremonială, de către partidul de guvernământ Fidesz, majoritar în parlament în luna martie.

În octombrie, Novak s-a alăturat unei declarații emise de președinții țărilor din Europa Centrală și din Balcani care au condamnat bombardamentele în masă ale orașelor ucrainene efectuate de Rusia.

Ungaria oferă ajutor Ucrainei

Potrivit unui decret guvernamental publicat miercuri târziu, Ungaria va contribui cu 187 de milioane de euro sub formă de ajutor financiar pentru Ucraina, ca parte a unui pachet de asistență anticipat al UE în valoare de până la 18 miliarde de euro în 2023.

Guvernul premierului Viktor Orban a declarat că este dispus să contribuie la sprijinul acordat Ucrainei, dar că ar prefera să o facă în mod bilateral, mai degrabă decât prin intermediul împrumutului comun al UE.

În proclamația guvernului se afirmă că „guvernul rămâne angajat să participe la sprijinul financiar pentru Ucraina devastată de război”.

Proclamația, pe care Orban a semnat-o, îl însărcinează, de asemenea, pe Peter Szijjarto, ministrul de externe al Ungariei, să înceapă negocierile cu Ucraina pentru a redacta acordul necesar pentru acordarea ajutorului financiar.

Comisia Europeană ar urma să contracteze împrumuturi de pe piața de capital pentru a garanta banii pentru împrumut, pe care Ucraina va trebui să îi returneze în termen de 35 de ani.

Recomandările din pachet trebuie să fie acceptate de Parlamentul European și de toți cei 27 de membri ai UE, iar Ungaria a declarat că nu va participa la împrumuturi comune.