Președintele Austriei regretă „profund” că România nu a intrat în Schengen. Critici la adresa propriului guvern și soluția propusă
Preşedintele Austriei, Alexander Van der Bellen, regretă decizia guvernului său împotriva aderării României la Schengen, refuz care amenință economia austriacă prin contramăsuri românești. Liderul de la Viena şi-a exprimat speranţa că va putea fi găsită o soluţie prin dialog cu partenerii din Uniunea Europeană.
Preşedintele Austriei, mesaj pentru România după ce guvernul său a blocat intrarea în Schengen
Liderul austriac Alexander Van der Bellen susține că blocada Schengen nu reprezintă o soluție pentru problema migranților și face apel la dialog. Președintele (78 de ani) avertizează că economia austriacă este acum amenințată de contramăsuri românești. Acesta a spus, vineri, că regretă decizia guvernului său de a bloca aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen fără frontiere.
„Regret profund decizia guvernului austriac de a bloca aderarea Schengen a României și Bulgariei. Este adevărat că Austria este într-o situaţie dificilă ca urmare a numărului foarte mare de solicitanţi de azil. Dar blocarea (aderării la) Schengen nu contribuie la o soluţie”, a reacționat şeful statului austriac pe Twitter.
„Dimpotrivă, economia austriacă este acum amenințată cu amenzi ca urmare a contramăsurilor românești. Nu putem face față provocărilor din domeniul zborului și migrației decât împreună cu partenerii noștri din UE. Sper că o soluție prin dialog este posibilă în curând”, a completat președintele Austriei.
Scandal diplomatic între București și Viena
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) l-a chemat de urgență în România pe ambasadorul din Austria, Emil Hurezeanu. Convocarea are legătură cu votul negativ al Vienei privind aderarea la spațiul Schengen. MAE a explicat că „este un gest politic care subliniază poziția României de dezacord ferm cu conduita Austriei și indică decizia de diminuare a nivelului actual al relațiilor cu acest stat”. „Conducerea Ambasadei României la Viena va fi asigurată la nivel de însărcinat cu afaceri ad interim”, au transmis autoritățile de la București.
De ce ministrul austriac de Interne s-a împotrivit
Anterior, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a spus, în prima declarație după votul împotriva României și Bulgariei, că este „supărat” că „s-a trezit cu documentele juridice” ale extinderii spațiului de liberă circulație pe masă. Oficialul a subliniat teza celor 100.000 de migranți ilegali care au intrat pe teritoriul Austriei, deși a admis că cei mai mulți dintre aceștia pleacă mai departe în alte țări din Uniunea Europeană. Doar Croația a primit undă verde să adere la Schengen de la 1 ianuarie 2023.
Spațiul Schengen fără granițe al UE este cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume, adesea salutată drept una dintre cele mai importante realizări ale integrării europene.