Autoritățile de supraveghere au o misiune deosebit de importantă, în actualul context economic intern și internațional, marcat de multă lipsă de predictibilitate.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, este de părere că traversăm o perioadă dificilă, în care prudența ar trebui să fie cuvântul de ordine. E nevoie să se depună eforturi pentru menținerea stabilității pe piețe.
De altfel, mai transmite oficialul, cei abilitați în această direcție trebuie să desfășoare controale și să se asigure că regulile sunt respectate. Astfel, piețele supravegheate vor crește sănătos și durabil, în timp ce riscurile vor fi diminuate.
„Într-un context dificil, care se reflectă în evoluțiile economice înregistrate atât la nivel global, cât și local, trebuie să acționăm cu prudență pentru menținerea stabilității financiare a piețelor supravegheate.
Trebuie, de asemenea, să fim fermi în a controla și în a impune respectarea legilor, pentru o dezvoltare corectă și sustenabilă a acestor piețe”, a declarat domnul Nicu Marcu, Președintele Autorității de Supraveghere Financiară.
Conform ASF, instituțiile financiare nebancare își pot consolida și mai mult reziliența, în contextul în care se asigură că practicile lor de gestionare a riscurilor reflectă în mod adecvat deteriorarea mediului de risc și respectă îndrumările și așteptările autorităților de supraveghere.
„De exemplu, pentru fondurile de investiții, aceasta înseamnă monitorizarea atentă și contracararea posibilelor decalaje excesive de lichiditate sau a îndatorării excesive; pentru contrapărțile centrale (CPC), membrii compensatori și clienții acestora, înseamnă monitorizarea expunerilor la instrumente financiare derivate, precum și contracararea riscului de concentrare și a prociclicității în practicile de marjă de-a lungul lanțului Contrapărții Centrale, membrilor compensatori și ai clienților acestora; pentru asigurători, aceasta înseamnă acordarea unei atenții sporite riscurilor de piață și de lichiditate, care s-ar putea concretiza într-un scenariu de volatilitate crescută a pieței și incertitudini ridicate”, transmite Comitetul European pentru Riscuri Sistemice (CERS).
Oficialul are un mesaj ferm pentru conducătorii piețelor financiare nebancare, pe care-l consideră deosebit de important: “să fiți extremi de prudenți, dar mai ales să fiți foarte responsabili cu privire la modul în care administrați banii populației, pe cei ai investitorilor. Trăim vremuri pline de incertitudini, vor veni situații cu care probabil nu ne-am mai întâlnit”, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, în deschiderea celei de VIII-a ediție a Conferinței Internaționale ISF2022.