FOTO Presa din Ucraina susține că Rusia arde gazele destinate exportului către UE la graniţa cu Finlanda
Compania energetică rusă Gazprom arde gazele destinate exportului în Uniunea Europeană la frontiera cu Finlanda, susține presa din Ucraina, care citează publicaţia finlandeză Yle. Potrivit jurnaliștilor scandinavi, Moscova face asta încă de la sfârşitul lunii mai, când Vladimir Putin a redus livrările către UE.
Federația Rusă arde gazele destinate exportului către UE la graniţa cu Finlanda
Arderea propriului gaz natural se desfăşoară în apropierea staţiei de compresoare „Portovaya” şi a terminalului GNL cu acelaşi nume. Imaginile din satelit, care provin de la sistemul NASA de monitorizare a incendiilor, arată că procesul a început la data de 22 mai 2022. În perioada respectivă, gigantul rus Gazprom redusese tranzitul de gaze către blocul comunitar şi încetase să mai folosească întreaga capacitate a conductei, deşi Bruxelles achitase integral livrările.
Presa din Ucraina face acuzații dure
La sfârşitul lunii mai, arderea gazelor ruseşti a fost zărită la terminalul de lângă frontiera cu Finlanda. Apoi, la mijlocul lunii iunie, fusese observat un incendiu lângă staţia de compresoare. La acea vreme, Gazprom diminuase de aproape trei ori livrările de gaze către Europa, de la 167 de milioane de metri cubi de gaze până la 67 de milioane metri cubi.
Rusia continuă să ardă gazele naturale în cantități extrem de mari, iar flăcările uriaşe sunt vizibile chiar şi de pe teritoriul Finlandei, subliniază Unian din Ucraina, citând publicaţia Yle. Potrivit imaginilor din satelit ale NASA, flăcările ard zilnic la stația de compresoare „Portovaya” a companiei ruse Gazprom.
Ministrul Energiei din Ucraina, Herman Galușcenko, spune că astfel de acțiuni arată că sancțiunile occidentale îi afectează pe ruși: „În loc să câștige miliarde de euro din aprovizionare, rușii sunt forțați să ardă pur și simplu gazul extras în aer. Șantajatorii simt deja pagubele”, a semnalat oficialul de la Kiev.
Cum încearcă Moscova să scape de sancțiuni
Recent, Moscova a declarat că, din cauza sancțiunilor occidentale, nu poate recepţiona turbina Siemens reparată în Canada, considerată esenţială pentru funcţionarea gazoductului Nord Stream 1, care alimentează Europa cu gaze ruseşti. În felul acesta, Kremlinul încearcă să determine UE să ridice restricţiile impuse după invazia rusă, afirmă jurnaliștii ucraineni. Finlanda nu a primit gaze naturale de la Rusia din luna mai, deoarece a refuzat să plătească livrările în ruble.
Arderea este o amenințare și pentru Finlanda
Gazul ars are un impact asupra situației climatice din Finlanda și din lume. Petteri Taalas, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, spune că se produce așa-numitul carbon negru, adică praf de funingine, care accelerează topirea zăpezii și a gheții. De asemenea, contribuie la încălzirea globală în regiunile nordice.