Cea mai recentă rundă de sancțiuni ale SUA vizează o mare companie rusă și iubita secretă a lui Putin

Cea mai recentă rundă de sancțiuni ale SUA vizează o mare companie rusă și iubita secretă a lui Putin

O nouă rundă de sancțiuni americane a fost anunțată marți, 2 august, și vizează o mare companie rusă de metale și o femeie strâns legată de președintele rus Vladimir Putin. Măsurile punitive sunt pentru MMK Metalurji și două dintre subsidiarele sale, împreună cu Alina Kabaeva, fostă gimnastă olimpică și membră a Dumei de Stat, a declarat Departamentul Trezoreriei SUA. Se crede că liderul de la Kremlin ar avea o relație secretă cu bruneta.

Alina Kabaeva nu a scăpat de sancțiunile SUA

SUA susțin că au înghețat viza lui Kabaeva și au impus alte sancțiuni legate de activele acesteia. Potrivit oficialilor de la Washington, Alina este directoarea unei companii mass-media care promovează „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin în Ucraina.

Mai mulți oponenți ai Kremlinului, inclusiv disidentul Alexei Navalnîi, au cerut statelor occidentale să o pedepsească pe presupusa amantă a președintelui rus, afirmând că ea este cea care îi administrează de facto averea din străinătate a lui Putin. Marea Britanie a sancționat-o pe Alina în luna mai, iar Uniunea Europeană, în iunie. Putin și Kabaeva au fost pozați împreună de mai multe ori, dar nu au recunoscut niciodată public că au o relație.

Nou pachet de măsuri punitive pentru anturajul lui Putin

SUA au impus sancțiuni și împotriva lui Andrei Grigorievici Guriev, un oligarh care deține moșia Witanhurst, a doua cea mai mare proprietate imobiliară din Londra, după Palatul Buckingham. Iahtul său de 120 de milioane de dolari, Alfa Nero, este blocat de SUA. Ambarcațiunea și-a oprit locația pentru a evita confiscarea, a declarat Washingtonul.

„Pe măsură ce oamenii nevinovați suferă din cauza războiului ilegal al Rusiei, aliații lui Putin s-au îmbogățit și au finanțat stiluri de viață opulente”, a spus secretarul Trezoreriei, Janet Yellen. „Împreună cu aliații noștri, Statele Unite vor continua, de asemenea, să sufoce veniturile și echipamentele care stau la baza războiului neprovocat al Rusiei în Ucraina”, a dat asigurări oficialul american.

Ce personalități sunt pe „lista neagră” a Statelor Unite

Printre celelalte persoane și entități incluse în pachetul de penalizări se mai numără fiul lui Guriev, Andrei A. Guriev, și firma rusă de investiții Dzhi AI Invest OOO. Andrei A. Guriev a fost deja pedepsit de Uniunea Europeană, Elveția și Marea Britanie. Măsurile îngheață toate bunurile pe care le pot deține în Statele Unite.

Noile sancțiuni se adaugă celor deja impuse de Statele Unite lui Putin, fiicelor sale, membrilor Dumei de Stat, economiei ruse și multor miliardari ai țării, deoarece SUA și aliații săi occidentali caută să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei și presează elitele să-și folosească influența pentru a pune capăt războiului.