12 apr. 2022 | 16:42

Premieră în știință: s-a găsit metoda ca antibioticele să nu mai aibă efecte secundare asupra organismului

ACTUALITATE
Premieră în știință: s-a găsit metoda ca antibioticele să nu mai aibă efecte secundare asupra organismului

În 1928, microbiologul scoțian Alexander Fleming a descoperit ceea ce știm astăzi că este penicilina. Munca lui Fleming și cea a succesorilor săi au schimbat pentru totdeauna modul în care tratăm infecțiile bacteriene. Și până astăzi, antibioticele sunt unul dintre cele mai puternice instrumente pe care le avem, pentru a proteja oamenii de o serie de bacterii dăunătoare.

Dar aceleași antibiotice pot decima microbii „buni” care trăiesc în intestinele noastre, deschizând ușa către o serie de complicații potențiale de sănătate, inclusiv accese dureroase de diaree care pot dura luni de zile să se rezolve. În ultimii ani, unii medici au început să prescrie probiotice pentru a ajuta la compensarea daunelor pe care antibioticele le pot face bacteriilor intestinale, dar problema acestei abordări este că sunt la fel de sensibile la antibiotice și nu sunt un înlocuitor pentru acești microbi.

Astfel, cercetătorii de la Institutul Wyss pentru Inginerie Inspirată Biologic de la Universitatea Harvard și Institutul de Tehnologie din Massachusetts, au făcut un studiu publicat recent în revista Nature Biomedical Engineering. Ei detaliază munca pe care au făcut-o asupra unui „dispozitiv terapeutic celular viu” care promite să protejeze oamenii de efectele secundare dăunătoare pe care antibioticele le pot avea asupra intestinelor noastre.

Antibioticele ne ajută, dar ne și afectează

Potrivit Science Daily, au modificat o tulpină de bacterii care este frecvent utilizată în producția de brânzeturi, pentru a furniza o enzimă care poate descompune antibioticele beta-lactamice. Multe dintre cele mai frecvent prescrise antibiotice în SUA, inclusiv penicilina, fac parte din această familie. Folosind editarea genelor, ei au modificat în continuare modul în care bacteria lor sintetizează enzima, pentru a preveni transferul acestei capacități către alte bacterii. Rezultatul este un tratament care reduce efectele nocive ale antibioticelor, permițând, totuși, acelor medicamente să-și facă treaba.

Într-un studiu care a implicat șoareci, cercetătorii au descoperit că bacteriile lor au redus „semnificativ” daunele provocate de ampicilina microbilor intestinali ai subiectului testat și au permis acelor comunități să se recupereze complet după doar trei zile. În schimb, la șoarecii care au primit doar antibioticul, cercetătorii au observat o pierdere mult mai mare a diversității microbiene.

 „Ne concentrăm acum pe transmiterea acestor terapii vii către pacienți și finalizăm proiectarea unui studiu clinic eficient, scurt și ieftin”, a spus Andrés Cubillos-Ruiz, autorul principal al studiului.