Acest dispozitiv vrea să-ți ofere un auz supraomenesc. Ce gigant tech lucrează la proiectul secret „Wolverine”

Acest dispozitiv vrea să-ți ofere un auz supraomenesc. Ce gigant tech lucrează la proiectul secret

Ai vrea să auzi mai bine? Sau să auzi doar o anumită voce sau un anume sunet dintr-un mediu plin cu zgomot? Ei bine, acum, o companie secretă lucrează la un plan secret pentru a oferi oamenilor un “auz supraomenesc”.

X, o companie axată pe idei lunare, deținută și administrată de părintele Google Alphabet, lucrează acum la un proiect numit „Wolverine” după super-eroul X-Men, datorită simțurilor sale auditive sporite, relatează Business Insider.

Scopul final este de a dezvolta o tehnologie care să le permită oamenilor să filtreze o anumită sursă de zgomot, oferind chiar abilități precum posibilitatea de a se concentra pe un singur sunet dintr-o mulțime zgomotoasă.

Proiectul este încă în faza incipientă și nu există nicio garanție că va vedea vreodată lumina zilei. Însă încă din 2018, echipa a produs prototipuri multiple ale unui dispozitiv intraauricular care poate ajuta purtătorul să izoleze o voce specifică într-o cameră aglomerată.

Google vrea să-ți dea auz supraomenesc

Datorită numărului de microfoane implicate, prototipurile timpurii au acoperit întreaga ureche, dar cele mai recente au devenit mai mici. Cel mai apropiat analog ar fi aparatele auditive îmbunătățite cu AI, un startup numit Whisper anunțat în toamna anului trecut. Facebook și Oculus, după cum poți vedea în videoclipul de mai sus, lucrează public și la ceva similar.

Există motive să credem că Wolverine va merge mai bine decât Loon sau Google Glass, care ar putea fi cel mai faimos proiect al lui X. Sursele Business Insider au declarat că proiectul are câteva nume importante, inclusiv fostul vicepreședinte Starkey Hearing Technologies Simon Carlile și fostul director ARPA-E Jason Rugolo.

Un purtător de cuvânt al companiei X a declarat pentru Insider că compania „explorează viitorul auzului”, dar a refuzat să ofere detalii despre proiect. Dacă Wolverine va vedea lumina zilei este o întrebare deschisă. Și după dacă e să analizăm trecutul, dacă există un lucru pe care Alphabet vrea să îl evite, este un alt Google Glass.

Așadar, deși nu știm cum va arăta o versiune finală a dispozitivului Wolverine sau dacă va deveni disponibil comercial, pare probabil că ceva va veni din proiect datorită mobilității sale ascendente în cadrul unei companii deja dedicate abordării provocărilor înalte.