Premieră în biologie: s-a descoperit cea mai mare bacterie din lume
O singură bacterie cu cel puțin două ordine de mărime mai mare decât limita teoretică pe care oamenii de știință o credeau posibilă a fost găsită înotând în arhipelagul francez din Caraibe Guadelupa. Este cea mai mare descoperită vreodată.
„Este de cinci mii de ori mai mare decât majoritatea bacteriilor”, a declarat Jean-Marie Volland, om de știință la Laboratorul Național Lawrence Berkeley, într-un comunicat.
„Pentru a pune totul în context, ar fi ca și cum un om ar întâlni un alt om la fel de înalt ca Muntele Everest”.
Un grup de cercetători de la mai multe universități și-au raportat recent descoperirile despre celula gigantică în revista Science. Bacteriile albe, lungi de un centimetru seamănă cu forma și dimensiunea unei gene umane și sunt vizibile cu ochiul liber. Au fost descoperite inițial în 2009 în plantațiile de mango apoase.
Descoperirea a zguduit puțin lumea științifică, judecând după titlurile pe care site-urile din industrie care rulează.
Publicul științific Genetic Engineering and Biotech News a subliniat că bacteria are organe – care, dacă faci o căutare rapidă pe Google, se presupune că este imposibil.
Probabil te întrebi ce înseamnă, exact, o bacterie gigantică pentru umanitate. Deși oamenii de știință nu au menționat dacă noul organism este periculos, ei vor continua să-l studieze în continuare. Nu toate procariotele sunt dăunătoare oamenilor, iar unele sunt chiar benefice. În plus, se presupune că bacteriile mari sunt mai ușor de ucis dacă este necesar.
Această bacterie mănâncă plastic din oceane și îl transformă în apă
Contaminarea ridicată din mări și oceane este o problemă majoră pe planetă. După cum indică studiile, vom avea consecințe grave. Iată că o bacterie ne-ar putea ajuta în acest sens.
În anul 2050 vom avea mai mult plastic decât pești în apele oceanelor. Prin urmare, există numeroși indivizi care încearcă să creeze soluții pentru această problemă.
Astfel, niște studente au creat o bacterie care “mănâncă” plasticul din oceane și îl transformă în apă. A fost realizată de studentele Jeanny Yao și Miranda Wang care au obținut o finanțare de patru sute de mii de dolari, potrivit Sciphysics.com.