29 ian. 2022 | 08:55

Porțile Iadului, locul care arde de peste 50 ani: unde se află el VIDEO

ACTUALITATE
Porțile Iadului, locul care arde de peste 50 ani: unde se află el VIDEO

Porțile Iadului este numele neoficial al unei destinații turistice ieșite din comun, aflată în craterul de gaz Darvaza. Acesta este alimentat de o rezervă de gaz metan de suprafață. În mod bizar, oamenii de știință habar nu au cât timp va continua el să ardă.

În timp ce mulți consideră Raiul și Iadul elemente specifice religiei și mitologiei, localnicii din Darvaza, Turkmenistan, au altă părere. În mod evident, formarea craterului ce arde de peste 50 ani nu are legătură nici cu religia și nici cu mitologia, ci mai degrabă cu știința.

Cunoscută oficial în mass-media de stat turkmenă sub numele de „Lumina din Karakum”, groapa cu aspect infernal se află la câteva sute de kilometri de capitala Ashgabat și se întinde pe o suprafață impresionantă de sol. Deși este o atracție turistică destul de populară, fluxul de metan continuă să afecteze sănătatea faunei sălbatice și a locuitorilor din imediata apropiere, fiind un real pericol și pentru turiști.

Cum au început să ardă Porțile Iadului, din Turkmenistan

Porțile Iadului este numele care îl poartă craterul de gaz din Darvaz, situat în inima deșertului din Turkmenistan. Strălucirea de la flăcările sale „vii” poate fi văzută pe kilometri întregi, de-a lungul deșertului central Karakum.

Locul a fost găsit de foratorii sovietici, din întâmplare. Ei l-au descoperit, pentru prima dată, în timp ce căutau petrol. Astfel, rușii au comis o greșeală: în speranța că vor elimina gazele toxice, au dat acelui loc foc, crezând că focul se va stinge. În mod evident, acest lucru nu s-a întâmplat.

Când geologii au început să foreze, crusta subțire s-a prăbușit, devenind incapabilă să suporte greutatea mașinilor imense ale sovieticilor. Întregul sit s-a s-a făcut scrum, declanșând un efect de domino care a dus la deschiderea craterelor, în vasta întindere a deșertului. Cu toate că geologii au realizat imediat că au făcut o mare greșeală, nu au mai avut cum să repare situația creată.

În momentul de față, există numeroase petiții care cer autorităților stingerea focului viu, semnatarii susținând că locul reprezintă un real pericol pentru sănătatea oamenilor, a plantelor și a animalelor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele