Polonia blochează conturile ambasadei ruse la Varșovia. Acuzații de finanțare a activității teroriste

Polonia blochează conturile ambasadei ruse la Varșovia. Acuzații de finanțare a activității teroriste

Ambasadorul Rusiei la Varșovia a declarat joi că Polonia a blocat conturile bancare ale ambasadei Rusiei pe motiv că acestea ar putea fi folosite pentru a finanța activități teroriste sau pentru spălarea de bani.

Conturile ambasadei Rusiei în Polonia, blocate

„Conturile noastre au fost blocate printr-o decizie a Ministerului de Finanțe, iar apoi printr-o decizie a procurorului polonez”, a declarat ambasadorul Serghei Andreev, citat de agenția de știri TASS, la televiziunea de stat rusă Channel 1.

El a precizat că motivul invocat pentru această măsură a fost că „fondurile din conturile noastre ar putea fi folosite pentru spălarea de bani obținuți ilegal sau pentru finanțarea terorismului”.

Ministerul polonez de Externe a declarat miercuri că expulzează 45 de diplomați ruși suspectați că lucrează pentru serviciile secrete rusești. Rusia a calificat acuzația drept nefondată.

Întrebat despre expulzarea diplomaților ruși și dacă fondurile ambasadei ruse au fost înghețate, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat joi: „Pot spune doar în termeni generali că ne-am ocupat de înghețarea fondurilor Federației Ruse”.

„Ca urmare, pierdem aproximativ trei sferturi, dacă nu chiar mai mult, din personalul nostru diplomatic operațional. Acest lucru, desigur, subminează foarte mult capacitatea noastră de a lucra în mod normal”, a spus ambasadorul rus în Polonia, Serghei Andreev.

Andreyev a spus că acesta este un caz fără precedent în cariera sa.

„Aceasta este o evoluție logică a relațiilor noastre cu Polonia, care au luat-o la vale de mult timp”, a spus el. „De fiecare dată mă întreabă acest lucru: „Se poate și mai rău?”. De fiecare dată am impresia că nu poate fi mai rău de atât. Dar de data aceasta, când părea că am ajuns la fundul sacului, ar putea.”

Relațiile dintre Rusia și țările central-europene care au făcut cândva parte din sfera sa de influență au fost mult timp tensionate, dar conflictul din Ucraina a sporit semnificativ teama și suspiciunea față de intențiile Moscovei.

Rusia a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina la 24 februarie în ceea ce a numit o operațiune specială pentru a degrada capacitățile militare ale vecinului său sudic și pentru a elimina persoanele pe care le-a numit naționaliști periculoși.

Forțele ucrainene au opus o rezistență dură, iar Occidentul a impus sancțiuni radicale Rusiei în încercarea de a o forța să-și retragă forțele.

 

Citește și: