28 iul. 2022 | 13:01

Politico: Mașina de propagandă a lui Putin își face de cap în UE, în timp ce Bruxelles-ul doarme

ULTIMA ORĂ
Politico: Mașina de propagandă a lui Putin își face de cap în UE, în timp ce Bruxelles-ul doarme

Chiar în momentul în care Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, era pe cale să aterizeze duminică în Africa, a publicat un editorial în care acuza Occidentul pentru criza alimentară globală iminentă care a pus milioane de oameni de pe continent în pragul foametei. Zeci de instituții media locale au preluat rapid articolul. Mii de oameni l-au distribuit pe Facebook.

Propaganda lui Putin în Europa funcționează perfect

În aceeași perioadă de timp, Josep Borrell – șeful diplomației Uniunii Europene, însărcinat cu lupta împotriva omologului său rus – a fost o fantomă virtuală pe internet, conform datelor CrowdTangle, un instrument de analiză a rețelelor sociale deținut de Meta. El a adunat doar o singură mențiune pe Facebook despre Africa, în comparație cu valul de acoperire a lui Lavrov, scrie Politico.

Cea mai recentă confruntare dezechilibrată dintre Lavrov și Borrell pentru inimile și mințile oamenilor din Africa evidențiază ceea ce mulți din cercurile politice ale UE știu de ani de zile, dar puțini sunt dispuși să recunoască public.

În bătălia de dezinformare în evoluție rapidă dintre Rusia și blocul celor 27 de țări, Europa rămâne depășită, fără arme și cu resurse suficiente pentru a combate strategia sofisticată a Kremlinului, care a combinat mass-media susținută de stat, zeci de diplomați răspândiți în întreaga lume și, ocazional, instrumente secrete pentru a răspândi neadevăruri și minciuni absolute pentru a promova ambițiile politice ale Moscovei în cele patru colțuri ale lumii.

Aceste tactici și-au intrat în drepturi încă de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie – și mai ales de când Moscova a început să dea vina în mod înșelător pe sancțiunile occidentale pentru faptul că a ținut blocată aprovizionarea cu cereale a lumii în Ucraina. Pentru Lavrov, vina se afla la ușa Europei, iar în editorialul său adresat unui public african, el a reamintit tuturor „crimele sângeroase ale colonialismului”.

Cu tacticile rusești de megafon, este o strategie care poate lua amploare rapid, în timp ce vicleanul ministru de externe rus călătorește prin patru țări africane în această săptămână – tactici pe care UE nu le poate combate cu ușurință.

UE nu se poate bate cu instrumentele de propagandă ale lui Putin

În ciuda sancțiunilor extinse împotriva presei de stat a țării, precum RT și Sputnik, în cadrul UE, posturile rusești continuă să ajungă la zeci de milioane de oameni la nivel global cu un mesaj deschis pro-rusesc. Ca răspuns, blocul celor 27 de țări nu a reușit să contracareze această presă de falsuri, bazându-se adesea pe comunicate de presă statice, pe ședințe foto fade și pe un număr mic de funcționari însărcinați cu dezmințirea dezinformării rusești.

„Capacitatea Rusiei de a-și promova dezinformarea a rămas necontrolată în multe părți ale lumii”, a declarat Bret Schafer, șeful echipei de manipulare a informațiilor din cadrul Alianței pentru Securizarea Democrației, care urmărește dezinformarea susținută de stat.

„Este posibil ca audiența sa [în Europa] să se fi diminuat de când a început războiul. Dar asta nu înseamnă că nu își găsește audiență în altă parte.”

În timp ce mesajul Rusiei este peste tot în cele patru țări pe care Lavrov le vizitează în această săptămână, nu este clar că acesta pătrunde cu adevărat. Spre deosebire de perioada Războiului Rece, când multe dintre guvernele continentului se îndreptau către Moscova pentru ajutor, multe dintre țările din regiune se uită acum la China, nu la Rusia, pentru buzunare adânci și asistență pentru dezvoltare.

„Folosirea poveștii colonialistului malefic nu este nouă, deoarece Kremlinul o folosește de ani de zile ca parte a unei strategii mai largi de a-și spori amprenta în Africa”, a declarat Amanda Paul, analist principal de politici la European Policy Centre.

„Cu toate acestea, a avut un succes limitat. În cele din urmă, Rusia are foarte puțin de oferit țărilor africane în afară de arme, securitate și energie – multe acorduri rămân doar pe hârtie.”

Reacția limitată a Europei

Capacitatea Rusiei de a-și împinge dezinformarea la nivel global, în timp ce UE privește în mare parte de pe margine, nu este ceea ce Bruxelles-ul a sperat atunci când a luat măsuri drastice împotriva presei susținute de Kremlin în urma invaziei din Ucraina.

Cu ani de zile înainte de atacul Moscovei asupra vecinului său occidental, țările europene au fost divizate cu privire la cât de tare să respingă dezinformarea rusă, mai multe guverne din locuri precum Ungaria și Italia fiind uneori în mod deschis favorabile regimului lui Vladimir Putin, potrivit a patru oficiali europeni care au vorbit sub protecția anonimatului pentru a discuta despre conversațiile interne ale UE.

Cu toate acestea, după ce Kievul a fost atacat, Occidentul – inclusiv guvernele europene care au respins cândva eforturile de a denunța dezinformarea Moscovei – s-au unit pentru o poziție anti-Moscova.

Trăim într-o eră cu totul nouă”, a declarat unul dintre acești oficiali, care a evidențiat modul în care țările membre ale UE vorbesc acum pe o singură voce despre opoziția față de Rusia, în comparație cu luptele interne anterioare între cei care doreau să reprime mass-media de stat rusească și cei care nu considerau că televiziuni precum RT sau Sputnik sunt vânzători de neadevăruri.

De asemenea, UE a colaborat recent cu Statele Unite și cu Regatul Unit pentru a dezminți falsurile Kremlinului, inclusiv faptul că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este un neonazist, înainte ca acestea să se răspândească în Occident.