15 nov. 2022 | 14:35

„Plecați din Ucraina și puneți capăt acestui război barbar”. Cine l-a confruntat pe Serghei Lavrov și reacția ministrului rus

ULTIMA ORĂ
„Plecați din Ucraina și puneți capăt acestui război barbar”. Cine l-a confruntat pe Serghei Lavrov și reacția ministrului rus

Premierul britanic Rishi Sunak l-a confruntat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la sumitul G20, fiind prima întâlnire față în față dintre prim-ministrul UK și un oficial rus de la începutul războiului din Ucraina. Liderul de la Londra i-a spus lui Lavrov să „plece din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar”, explicând că „regimul lui Putin” a făcut din Rusia un „paria”. În replică, șeful diplomației ruse acuză Occidentul că a purtat un „conflict hibrid” împotriva Kievului.

Rishi Sunak l-a pus la zid pe Serghei Lavrov

Rishi Sunak și Serghei Lavrov au avut un schimb de replici la summitul G20, premierul britanic spunându-i oficialului rus „să iasă din Ucraina și să pună capăt acestui război barbar”.

Sunak, în prima ciocnire față în față dintre un prim-ministru britanic și o personalitate de rang înalt de la Kremlin de la începutul războiului, a susținut că „regimul Putin” a transformat Rusia într-un „paria”. Este inacceptabil ca orice țară să-și invadeze vecinii, să omoare civili și să amenințe cu război nuclear, a spus el, adăugând că Regatul Unit va sprijini Ucraina „atât timp cât este nevoie”.

Schimb de replici între Marea Britanie și Rusia

Dar ministrul de Externe al Rusiei a răspuns la criticile Marii Britanii, apelând la propaganda Kremlinului potrivit căreia Occidentul ar fi responsabil pentru „războiul hibrid” în Ucraina și că „cererile nerezonabile” ale Kievului sunt de vină pentru „încălcarea lui”.

Diplomatul veteran, care a participat la summitul din Bali în locul lui Vladimir Putin (care este „prea ocupat”), a sugerat că Rusia încearcă să rezolve penuria mondială de alimente și energie, când, de fapt, Moscova este acuzată că le-a provocat.

„Toate problemele sunt cu partea ucraineană”, a spus Lavrov la o conferință de presă după încheierea conferinței. „[Kievul] refuză categoric negocierile și propune condiții care sunt nerealiste”, a completat el, notează Daily Mail.

Ministrul rus de Externe îl critică pe Zelenski

Președintele Zelenski „nu ascultă” sfaturile altor lideri occidentali, a sugerat ministrul Serghei Lavrov, spunând că a expus poziția Moscovei în discuțiile cu Emmanuel Macron și Olaf Scholz. Potrivit Kievului, pacea poate fi atinsă numai atunci când Rusia își va retrage toate trupele de pe tot teritoriul ocupat.

SUA se așteaptă ca G20 să condamne războiul Rusiei în Ucraina și impactul acestuia asupra economiei globale, a declarat un înalt oficial american. Țara lui Putin este membră a forumului, așa că este puțin probabil să existe un consens cu privire la Kiev.