09 mai 2022 | 11:22

Planul UE pentru Rusia, după terminarea războiului. Liderii europeni caută soluții pentru a acționa

ULTIMA ORĂ
Planul UE pentru Rusia, după terminarea războiului. Liderii europeni caută soluții pentru a acționa

Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare rusești înghețate, pentru a acoperi costurile reconstrucției Ucrainei după război, a spus principalul diplomat al blocului comunitar, în timp ce Occidentul dezbate cum să forțeze Moscova să plătească o parte din daunele provocate de conflict.

Ce ar trebui să facă UE, după terminarea războiului

Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă, a declarat că SUA au preluat controlul asupra activelor de miliarde de dolari aparținând băncii centrale afgane, parțial pentru a compensa victimele terorismului și țara, explicând că logic ar fi ca UE să ia în considerare pași similari cu rezervele Rusiei.

„Aș înclina foarte mult în favoarea acestei măsuri, pentru că este foarte logică. Avem banii în buzunare și trebuie să-mi argumenteze cineva de ce o astfel de măsură este bună în cazul banilor afgani și nu ar fi bună în cazul banilor Rusiei”, a declarat Josep Borrell, pentru Financial Times.

Rezervele valutare rusești confiscate, folosite pentru Ucraina

La începutul războiului, Uniunea Europeană și aliații săi au înghețat sute de miliarde de dolari din rezervele valutare ale băncii centrale rusești. Moscova a declarat, în luna martie, că sancțiunile au afectat aproximativ 300 de miliarde de dolari din rezervele sale de aur și valută, care însumează peste 600 de miliarde de dolari.

Oficialii UE examinează dacă rezervele Rusiei ar putea fi cumva folosite la reconstruirea Ucrainei, dar Bruxelles nu a prezentat nicio propunere pe această temă. Josep Borrell a catalogat ideea ca fiind una dintre modalitățile prin care Rusia ar putea fi făcută să contribuie la refacerea țării distruse.

Întrebată dacă banii ar putea fi confiscați și folosiți pentru Ucraina, secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a spus că acest lucru trebuie făcut împreună cu aliații și că ar putea necesita o legislație în SUA.

Măsuri luate de țările occidentale, ca răspuns la conflictul actual

Țările occidentale au înghețat rezervele valutare rusești, în valoare de aproximativ 315 miliarde de dolari, ca răspuns la războiul din Ucraina. De atunci, oficialii europeni au dezbătut dacă aceste active ar putea fi utilizate pentru reconstruirea Ucraina, după ce invazia rusă se va termina. Deocamdată, nu au fost formulate propuneri concrete.

Luna trecută, Banca Centrală a Rusiei a amenințat că va dispune măsuri legale împotriva Statelor Unite și Uniunii Europene, în încercarea de a-și debloca rezervele de aur și valutare. Însă, nu este clar când ar putea fi formulată o astfel de acțiune juridică.

Comisia Europeană a declarat că prețul reconstrucției Ucrainei s-ar putea ridica la sute de miliarde de euro, iar Europa este de așteptat să suporte o parte semnificativă din povară. Sumele strânse în recentele conferințe de către partenerii Ucrainei au fost o simplă „picătură de apă în ocean”, în comparație cu ceea ce ar fi nevoie, a explicat Borell.