10 feb. 2022 | 19:25

Planul UE pentru a putea concura cu SUA: posibilitatea de dezvoltare, cu ce ne ajută

ACTUALITATE
Planul UE pentru a putea concura cu SUA: posibilitatea de dezvoltare, cu ce ne ajută

UE propune o lege ambițioasă a microcipurilor care ar putea întâmpina probleme în finanțarea proiectelor de producție în Europa.

Uniunea Europeană și-a dezvăluit planul de a-și folosi pârghia economică pentru a atrage mari producători de semiconductori precum Intel și Taiwan Semiconductor Manufacturing, dar atingerea prețului total de 45 de miliarde de euro depinde de o metodă controversată și netestată de subvenționare a producției.

În conformitate cu Actul Chips al UE, blocul ar permite ca programul său masiv de finanțare a ajutoarelor de stat să fie utilizat pentru site-uri de producție „primul de acest fel” din Europa, ca parte a unui obiectiv mai amplu de a produce 20% din semiconductorii lumii până în 2030.

„Europa are nevoie de facilități de producție avansate, care au, desigur, un cost inițial uriaș”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Așadar, ne adaptăm regulile privind ajutorul de stat, desigur, în condiții stricte, iar acest lucru va permite, pentru prima dată, sprijinul public pentru unitățile de producție europene de primă calitate”.

Furnizorii europeni, inclusiv Bosch, adaugă deja capacitate pentru a satisface cererea în creștere. Bosch a deschis anul trecut o nouă fabrică de cipuri de 1 miliard de euro în Germania. Producătorul franco-italian de semiconductori STM investește, de asemenea, până la 3 miliarde de dolari în noua sa fabrică de lângă Milano.

Chips Act al UE urmărește să pună blocul pe același teren de joc ca și SUA, care a propus un plan concurent de 52 de miliarde de dolari. În general, planul brațului executiv al UE ar fi susținut de aproximativ 45 de miliarde de euro în bani publici și privați. Aproximativ 15 miliarde de euro vor face parte dintr-un parteneriat public-privat pentru cercetare și inovare, cu alte 30 de miliarde de euro în ajutor de stat destinat producției de cip și proiecte mai mici.

Legislația nu se schimbă

Anterior, UE a permis doar ajutor de stat pentru cercetare și prima serie de producție, dar comisia și-a modificat regulile pentru a permite subvenții pentru fabricarea semiconductoarelor, o schimbare care se poate dovedi controversată în interiorul blocului.

Solicitările de subvenții ale companiilor sunt susceptibile de a fi supuse unui control dur din partea departamentului de concurență al comisiei, deoarece acestea trebuie să demonstreze că planurile lor sunt cu adevărat primele de acest fel în Europa și că există un deficit real de finanțare. Șefa comisiei de concurență, Margrethe Vestager, a declarat într-o conferință de presă că ajutorul de stat va fi „direcționat și proporțional”. Ea a adăugat: „Doar ceea ce este necesar și nimic mai mult”.

Vestager a refuzat, de asemenea, ideea că primele criterii în acest fel ar constitui o modificare a regulilor privind ajutorul de stat. „Nu ne îndoim, nu adaptăm regulile privind ajutorul de stat”, a spus ea. „Utilizam prevederea unui tratat care permite activarea activității economice. Aceasta este în tratat”.

Nici restul banilor care susțin propunerea nu sunt garantați, întrucât UE realocă peste 5 miliarde de euro care au fost deja repartizați în bugetul UE și s-ar putea confrunta cu opoziția țărilor UE și a Parlamentului European. Chips Act se aplică până în 2030, iar actualul buget al UE se încheie în 2027, comisia a alocat peste 1 miliard în următorul buget al UE, un plan care ar putea fi anulat când următoarea comisie va prelua funcția.

Marea majoritate a banilor vor veni din țările UE, care se așteaptă să aibă peste 100 de proiecte mai mici în cadrul programului Proiecte importante de interes comun european și ar putea pune la dispoziție miliarde în subvenții de stat.

UE plănuiește mai multă supraveghere a companiilor de semiconductori pentru a asigura securitatea aprovizionării. Dacă există o criză, țările ar putea solicita companiilor să raporteze nivelurile stocurilor, să prioritizeze anumite comenzi și să cumpere articole în comun.