Plafonarea prețurilor la alimente, imposibilă în România: vestea proastă pentru românii care nu se mai descurcă
Românii se confruntă cu un val masiv de scumpiri la alimente, situație cauzată de toate celelalte scumpiri, la energie, carburant, plus inflație. În teorie, autoritățile române ar putea să intervină cu un mecanism de plafonare a prețurilor, similar cu cel din piața de energie. Realitatea, însă, este mai complicată decât atât.
Pe marginea plafonării prețurilor la alimente a vorbit în acest weekend ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea. Din păcate, oficialul s-a arătat sceptic vizavi de implementarea unui scenariu de plafonare a prețurilor la alimente pentru simplul motiv că măsura ar avea un impact negativ asupra producătorilor. Pe de altă parte, oficialul este optimist că, în perioada următoare, nu vor mai urma scumpiri.
Ce se întâmplă cu prețurile la alimente în România
„Trebuie să avem în vedere faptul că, în momentul unei plafonări a unor preţuri, cei care vor suferi în primul rând vor fi producătorii agricoli. Din perspectiva aceasta eu gândesc că trebuie să facem tot ce este necesar să ajutăm fermierii să întoarcă brazda ţării, pentru că din rodul pământului trebuie să ne hrănim toţi. (…) Nu văd scumpiri la această dată pentru că preţul s-a liniştit la produsele care se procesează, nu văd scumpiri în condiţiile în care s-au plafonat şi s-au stabilit nivelele acestea de cost la energie. Iată că nu sunt elemente care să ne determine să previzionăm scumpiri ale produselor agroalimentare în acest moment”, a declarat ministrul Agriculturii, în contextul unei vizite în Arad.
„Nu ştiu cât efect ar avea reducerea TVA, nu sunt un mare fan. Să reduci de la 5% şi mai mult… Cred că ar trebui să intrăm într-o zonă mai curajoasă şi să definim nişte produse strategice şi, ţinând cont că şi statul face un efort cu subvenţiile în agricultură, să mergem pe anumite produse cu o anumită plafonare. Dar nu trebuie creat un dezechilibru economic”, propunea Ciolacu în luna mai a acestui an.