Piața imobiliară din România, într-o situație cât se poate de ciudată: ce a mai crescut de data asta, în 2022
Piața imobiliară din România înregistrează fenomene din ce în ce mai ciudate. În timp ce se vehiculează o nouă bulă imobiliară similară cu cea din 2008, românii abia se pot abține să se ancoreze la un credit pe 30 de ani.
Deși prețurile la apartamente au crescut într-un ritm accelerat în ultimul an, în aproape fiecare colț al României, românii se înghesuie în continuare să pună mâna pe o locuință. Din acest motiv, constructorii fac eforturi supraomenești să livreze cât mai aproape de cerere, în contextul în care viitorul industriei este unul foarte imprevizibil. Acesta este și motivul pentru care livrările au explodat în 2022 față de anul trecut, chiar dacă anul trecut era deja unul fără precedent în acest domeniu.
Câte locuințe s-au livrat în România
Numărul de locuințe livrate în primul trimestru din 2022, în România, a crescut cu 11% comparativ cu aceeași perioadă din anul anterior. În același timp, valoarea investițiilor a ajuns la 4,6 miliarde de dolari, mai mare cu peste 50% comparativ cu primul trimestru din 2021. Această discrepanță se datorează însă și faptul că prețurile la materiale de construcție se scumpesc pe zi ce trece, conform datelor agregate de analiștii Colliers.
Pentru context, în 2021, s-au livrat la nivel național aproximativ 71.405 locuințe, o valoare în creștere cu 5% față de anul precedent, 2020. În același context, suprafața autorizată de dezvoltatori a crescut cu 15%, la peste 12 milioane de metri pătrați. Având în vedere că piața pare să accelereze în continuare, 2022 are toate șansele să se reflecte în noi recorduri pentru o piață care trăiește din bani împrumutați.
Revenind la primul trimestru din 2022, pe lângă faptul că volumul livrărilor s-a bucurat de o creștere de 11% de la an la an, volumul investițiilor în locuințe noi a sărit cu 21%, în aceeași perioadă. Dacă ne referim la cifre, valoarea investițiilor în construcția de locuințe noi a ajun în aceleași prime trei luni din 2022, până la 4,6 miliarde de lei, în creștere cu peste 50%.
Dacă ne uităm la București, unde se dă ora exactă în acest domeniu, diferența dintre numărul de tranzacții livrările de locuințe a crescut cu 50% în ultimul an, raportat la situația din 2019. „Izbucnirea pandemiei a prăbuşit cererea pentru locuinţe în trimestrul 2 din 2020, când piaţa a îngheţat şi am înregistrat o scurtă perioadă de scăderi de preţuri după 7 ani de creşteri succesive. În prezent, ecartul dintre cerere şi ofertă se menţine semnificativ, însă vedem semnale că acest coridor începe să se îngusteze, pe măsură ce livrările vor creşte, iar cererea va înregistra un recul”, se menţionează în analiza de specialitate.
În situația în care optezi să cauți jumătatea plină a paharului, merită să ai în vedere că aceasta nu există. O criză cruntă în imobiliare este inevitabilă. Pur și simplu, inflația și ritmul creșterii prețurilor la locuințe este din complet alt film, comparativ cu salariile.
„Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidenţiale. Dacă la începutul anului 2021 era nevoie de circa 7,5 ani de salariu mediu pentru a cumpăra apartamentul mediu, acum vorbim de o perioadă de cel puţin 8 ani. Prin urmare, ne aşteptăm ca în următorii doi ani, o perioadă caracterizată de o inflaţie ridicată şi de o creştere a dobânzilor faţă de minimele istorice din 2020, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului”, explică Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.