22 feb. 2022 | 06:30

Piața imobiliară din 2022, influențată de Ceaușescu: a făcut ceva mai bine decât crezi

ACTUALITATE
Piața imobiliară din 2022, influențată de Ceaușescu: a făcut ceva mai bine decât crezi

Când vine vorba de complexele imobiliare ale ultimilor ani, acestea au progresat enorm față de acum un deceniu, iar partea fascinantă este că și-au luat inspirația de la modul în care Ceaușescu gândea blocurile, cartierele, înainte de 1989.

În ziua de azi, un apartament nou nu mai vine doar cu câțiva pereți și un loc de parcare la suprapreț. De obicei, face parte dintr-un complex imobiliar. Asta înseamnă că ai în apropiere o grădiniță, un parc, un mall sau un supermarket. Practic, vorbim de ansambluri de construcții menite fie să te ajute să deplasezi cât mai puțin, fie să te încurajeze să circuli pe jos, fără mașină, pentru că ai totul la îndemână.

Deși întregul concept pare să fie o noutate, asta făcea și Ceaușescu pe vremea lui, dar la o scară un pic mai mare. Partea bună este că există dezvoltatori imobiliari, oameni de afaceri, care conștientizează inspirația răposatului.

Cartiere de blocuri ca pe vremea lui Ceaușescu, dar mai scumpe

Lucian Azoiței este CEO Forty Management, un dezvoltator imobiliar din spatele unui proiect de 120 de milioane de euro, în zona de nord-vest a Capitalei. În opinia lui, ideea de complex imobiliar cu birouri, parcuri și spații comerciale în preajmă ar trebui să reprezinte un standard în industrie, nu un lux, exact cum a fost odată.

”Tendința asta este normalitatea, din punctul meu de vedere, pentru că dorința oamenilor este de a se deplasa cât mai puțin, mai ales dacă luăm în calcul și particularitatea unui oraș ca Bucureștiul, care este extrem de aglomerat și câteodată blocat din punct de vedere al traficului.

Realitatea este că, în loc să te deplasezi pentru a accesa nevoia ta, care poate să fie office, poate casa, poate să fie zona comercială sau cea de entertainment, este de preferat ca toate acestea să se afle într-un areal cât mai aproape de centru tău de interes”, a afirmat Lucian Azoiței.

Asta făcea și Ceaușescu înainte de `89, dar la nivel de oraș sau cartier. ”Sistemul acesta, de mixt-use, în care se întrepătrund diferite destinații, a fost implementat încă de pe vremea lui Ceaușescu, dar la nivel de oraș. Dacă vă aduceți aminte, au fost făcute cartierele dormitor, după care au apărut faimoasele circuri ale foamei, în care se regăseau zonele comerciale, întrepătrunse cu școlile, cu parcurile, zonele de divertisment. Au făcut-o la o scară mult mai mare. Azi, din cauză că nu dispunem de terenuri nelimitate, suntem forțați să le implementăm la o scară mult mai mică”, a adăugat dezvoltatorul Azoiței.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele