Persoanele condamnate penal nu pot candida la alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a semnat decretul

Persoanele condamnate penal nu pot candida la alegerile prezidențiale. Klaus Iohannis a semnat decretul

Liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis, a aprobat, luni, 4 iulie, decretul care instituie interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive. Actul normativ completează art. 28 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.

Aceste persoane nu mai pot candida la alegerile prezindențiale

Klaus Iohannis a hotărât că persoanele condamnate penal nu mai pot intra în cursa pentru prezidențiale. Concret, legea are ca obiect de reglementare modificarea art.28 din Legea nr.370/2004, în sensul instituirii interdicţiei de a candida pentru funcţia supremă în stat pentru persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie şi dezincriminarea. Actul legislativ a fost aprobat de Camera Deputaţilor miercuri, 8 iunie, cu 223 de voturi „pentru”, unul „contra” şi 22 de abţineri. Proiectul a fost iniţiat de către 36 de parlamentari PNL şi USR.

„Este un proiect liberal acesta, iniţiat în anul 2017, pe circuitul legislativ şi urmează, în săptămânile următoare, să discutăm, pentru că va fi pe ordinea de zi a plenului, a doua parte a acestui demers legislativ liberal, anume fără condamnaţi penal pentru Parlament, adică pentru candidaturile la funcţiile parlamentare”, spunea în timpul dezbaterii liderul deputaţilor PNL, Gabriela Andronache.

Care sunt excepțiile

Astfel, „nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, se arată în lege.

Legea educației sexuale în școli a fost promulgată de Klaus Iohannis

Săptămâna trecută, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat educația sexuală în școlile din România. Legea, reexaminată la solicitarea șefului de stat, prevede că în şcoli se vor derula, din clasa a VIII-a, doar cu acordul scris al părinţilor, „programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”.

După ce a fost trimisă de Iohannis pentru reexaminare, Parlamentul a admis cererea de revizuire a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. De asemenea, mai prevede posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor indivizi faţă de care minorul s-a atașat sau s-a bucurat de viaţa de familie.

Deputații au modificat articolul care prevede „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor”. Programa școlară trebuie să conţină şi elemente de educaţie civică, comunitară şi financiară.