Pericolul de radiații la Cernobîl, crescut din cauza bombardamentelor
Din cauza bombardamentelor, pericolul de radiații în zona Cernobîl este în creștere, avertizează Agenția ucraineană de Management al Zonei de Excluziune. Săptămâna trecută, Ucraina anunța Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) că a pierdut contactul cu centrala electrică din cauza unei întreruperi de curent la instalație. Mai multe detalii, în continuare.
Pericol crescut de radiații la Cernobîl, din cauza bombardamentelor
Pericolul de radiații ca urmare a incendiilor înregistrate în zona centralei nucleare de la Cernobîl este în creștere, a avertizat duminică Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune.
„În conformitate cu criteriile de clasificare pentru situații de urgență, criteriile pentru un incendiu în zona de excluziune nu trebuie să depășească 0,05-0,2 km², dar starea zonei de incendiu depășește aceste cifre de zeci de ori.
Din punct de vedere al riscurilor de radiații înregistrate de sistemul automatizat de monitorizare a stării de radiații în 39 de puncte, incendiile existente în zonele cu niveluri semnificative de contaminare cu radionuclizi și la amplasamentele infrastructurii de gestionare a deșeurilor radioactive în limita de 10 puncte reprezintă un pericol deosebit“, a transmis agenția, potrivit Interfax Ucraina.
Citește și: Ce se întâmplă cu centralele nucleare de la Cernobîl și Zaporojie, după ce au fost ocupate de ruși
Alimentarea cu energie electrică a centralei a fost restabilită
În ziua de joi a săptămânii trecute, Ucraina anunța AIEA că a pierdut contactul cu Cernobîlul din cauza unei întreruperi de curent la instalație. Ieri, însă, alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare a fost restabilită.
Totodată, sistemele de răcire funcționează în mod normal, a anunțat Ministerul Energiei Atomice, precizând că nu mai este nevoie de energie de rezervă.
Locul celui mai grav dezastru nuclear din lume a fost cucerit de forțele ruse în prima zi a invaziei de luna trecută. Cu toate că în prezent nu mai este o centrală electrică funcțională, Cernobîl nu a fost abandonată complet niciodată, necesitând în continuare un management constant.
Personalul care a rămas la centrala electrică sub autoritatea forțelor rusești manifestă în continuare îngrijorări.
Reamintim totodată că, acum zece zile, cea mai mare centrală nucleară din Europa a fost bombardată intens de trupele ruse (mai multe detalii AICI).
„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară“, declara atunci președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.