Pensiile a milioane de români, din nou în vizorul autorităților: se întâmplă cu Pilonul 2 și te va supăra enorm

Pensiile a milioane de români, din nou în vizorul autorităților: se întâmplă cu Pilonul 2 și te va supăra enorm

În urmă cu câțiva ani, când PSD era la guvernare, cam ca acum, a izbucnit un scandal monstru legat de naționalizarea pensiilor private, Pilonul 2. S-a întâmplat asta în 2017, dar având în vedere dezastrul economic din ultimul an, nu ar trebui să vină ca o surpriză aducerea acelorași gânduri negre în actualitate de către coaliție.

Pentru aproximativ un an, Claudiu Năsui de la USR a fost ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. S-a întâmplat între 23 decembrie 2020 și 6 septembrie 2021. Din păcate pentru el, la fel ca partidul din care face parte, a căzut victimă acțiunilor lui Florin Cîțu, acel set tragico-comic de circumstanțe care a dus la coaliția PSD – PNL – UDMR la conducerea țării. Tot atunci, USR a intrat într-un con de umbră. Dincolo de acest set de circumstanțe, însă, USR-istul este în continuare deputat în Parlamentul României și are o înțelegere foarte bună asupra particularităților economice cu care se confruntă țara noastră. Din acest motiv, când vine cu un avertisment legat de pensiile românilor, Pilonul 2 de pensii private, ar trebui analizat cu atenție.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor în 2022, Pilonul 2

”În Ministerul Finanțelor, se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii.

Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. Vă scriu ca să știți ce urmează. Nu avem ce să le facem prin parlament. Iar Avocatul poporului nu va ataca OUG-uri la CCR. Și chiar dacă cumva ar face-o, CCR nu va cenzura guvernul pe teme importante.

Se lucrează la mai multe scenarii, dar cert este că de data aceasta planul este mult mai perfid decât ultima oară când PSD a încercat să facă fix același lucru. Diferența este că acum au și susținerea domnului Iohannis și deci a PNL. De data asta, planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară.

Primul pas este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”. Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”. Adică să ne salveze de prăpădul pe care tot ei l-au creat. Și cu ocazia asta mai fac o companie de stat. Mai angajează niște activ de partid. Doar nu s-au terminat membrii de partid.

Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2. Să nu se mai ducă la pensia dumneavoastră, singura care e cu adevărat a dumneavoastră și care este cu adevărat contributivă. Se discută și să se împartă contribuția 1% și 2.75%, astfel încât nouă să ne scadă taxele pe muncă cu 1%, dar statul să ia cei 2.75%. Practic ne-ar cumpăra cu banii noștri.

Zic din timp, așa cum am zis și că vor crește taxele. Acum salivează la banii noștri de pensii și nimic nu-i poate împiedica să-i ia.