Cresc pensiile în România, dar sumele sunt ofensatoare: îți vine să le dai banii înapoi

Cresc pensiile în România, dar sumele sunt ofensatoare: îți vine să le dai banii înapoi

În România, pensiile până în 2000 de lei nu se impozitează. Guvernul ia foarte în serios posibilitatea eliminării impozitării pentru pensiile până în 3000 de lei. Deși această măsură ar trebui să se reflecte între creștere efectivă a pensiilor primite de români, sumele sunt, de fapt, derizorii.

În ultimele luni, s-au discutat în spațiul online mai multe scenarii referitoare la majorarea pensiilor din România. În primul rând, trebuie reținut că o majorarea substanțială va fi resimțită de pensionari începând cu 1 ianuarie 2023. Până atunci, însă, va mai exista cel puțin o majorare, fie ea și una simbolică. Aceasta va rezulta din creșterea de la 2000 la 3000 de lei a pragului de neimpozitare pentru pensii. Decizia finală ar trebui luată în această săptămână.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, în curând

Românii se vor bucura de o creștere a pensiilor între 1 și 100 de lei, în urma creșterii pragului de neimpozitare până la 3000 de lei. Această măsură va avea un impact asupra bugetului de stat de 87.000.000 de lei și va afecta în mod direct aproximativ 950.000 de pensionari care se încadrează între cele două pragului 2000 – 3000 de lei. Rămâne să se stabilească dacă măsura se va aplica de la 1 septembrie 2022 sau de la începutul anului viitor.

În cazul în care un pensionar are o pensie de 2010 lei, în mod practic, se va bucura de o creștere a pensiei de un singur leu. În cazul unui pensionar cu pensia de 2500 de lei, creșterea va fi de 50 de lei, iar o pensie de 3000 de lei se va transforma în 3100 de lei.

„Noi, pensionarii din Timiș, când am auzit propunerea… deci vreau să vă spun că nici nu putem să acceptăm. Le cerem demisia tuturor tuturor guvernanților, e bătaie de joc. De ce nu pune legea 127 în vigoare? Au votat-o, au promulgat-o. De ce nu o pune în vigoare? A anunțat premierul că va crește cu 50% salariile bugetarilor. Păi, nu le este rușine? (…)  Dăm un leu să dai la pensionari în criza asta? Nu se poate ce bătaie de joc puneți pe pensionari. E bătaie de joc.  Toți pensionarii probabil vor fi în stradă, nu se mai poate, chiar bătaie puneți pe pensionari la ora actuală”, a spus Silvia Petre, președintele Asociației Pensionarilor din Timiș, pentru Antena 3.