Pensii 2023 – E adevărat că nu se măresc pensiile din cauza UE? De ce se tot vorbește despre pragul de 9,5 la sută din PIB
Discuțiile despre pensii par a fi o temă inepuizabilă de discurs politic, dezbatere publică și promisiuni ale guvernanților. În toată această vâltoare de declarații și contradicții, pensionarii români au rămas nedumeriți. Ce se întâmplă, de fapt, de la 1 ianuarie 2023?
Ei bine, ceea ce se știe, fără îndoială, este că pensiile vor crește din prima lună a anului viitor. Problema o reprezintă procentajul de majorare care urmează a se aplica.
Ce trebuie să știi, concret, despre banii pentru pensii
De asemenea, dacă-l ascultăm pe actualul ministru al Muncii, Marius Budăi, ar trebui să credem faptul că acel prag impus de Comisia Europeană pentru pensii, de 9,5% din PIB, nu ne împiedică să operăm majorarea de la 1 ianuarie. Dar ne poate pune probleme pe viitor.
„În acest moment nu există niciun pericol cu majorarea pensiilor de la 1 ianuarie, însă, pericolul vine ulterior în majorări ulterioare şi mai ales în rezolvarea inechităţilor din sistem, acolo unde avem nevoie de un impact bugetar. Însă ceea ce a venit acum scris, a venit scris de către nişte funcţionari din cadrul Comisiei Europene, care nu puteau scrie altfel pentru că acum discuţia politică finală nu este terminată”, a afirmat Budăi, la Antena 3.
Ei bine, in coaliția de guvernare opiniile sunt împărțite. PNL, de exemplu, susține că partenerii de guvernare de la PSD vin cu propuneri mult prea mici în privința procentajului de creștere. Nici 10% nu li se pare liberalilor corect să se aplice, pensionarii având nevoie de mai mult de atât, spune Raluca Turcan.
”Majorarea uniformă a punctului de pensie nu se negociază! Este nu doar prevederea legală, ci și o datorie morală față de cei care au muncit o viață. Contributivitatea acum, pe lege, se raportează la punctul de pensie. Este trist că unii se joacă iresponsabil cu speranțele a peste 4,9 milioane de pensionari vânturând de luni de zile tot felul de procente privind majorarea pensiilor.
Ba 6,2 ministrul Finanțelor, ba 10% ministrul Muncii. Acestea sunt variante umilitoare pentru pensionari, pe care PNL nu le poate accepta. De asemenea, inutil se vântură spaima lui 9,4% din PIB, în condițiile în care, chiar și prin majorarea cu 15% a punctului de pensie, nu se depășește acest plafon”, a declarat Raluca Turcan.
Prin urmare, e posibilă și se va aplica majorarea de la 1 ianuarie 2023. Rămâne de văzut care va fi procentul de creștere asupra căruia coaliția va cădea de acord.