Patru metode eficiente de eliminare a stresului: ce spun cercetorii despre asta
Eliminarea stresului nu e o chestiune pe care s-o reușești prea ușor, de vreme ce nu mulți oameni știu cum să-și stăpânească emoțiile, atunci când se află într-o situație tensionată.
Catastrofizarea este o tendință de a presupune că urmează să se întâmple ce e mai rău într-o situație viitoare, chiar dacă nu ai dovezi că se va întâmpla asta.
Oamenii cărora le place să simtă că dețin mereu controlul și, prin urmare, sunt intoleranți la incertitudine, sunt predispuși la un astfel de comportament. Acest lucru este, de asemenea, strâns legat de nivelul de anxietate al individului.
În mod evident, astfel de stări îți pot pune piedici. Cu alte cuvinte, s-ar putea să începi să „nu vezi pădurea de copaci”.
Eliminarea stresului, esențială. Ce poți face pentru a avea o zi bună
Cercetătorii au studiat problema și au ajuns la concluzia că există câteva metode, patru la număr, pentru reducerea stresului zilnic, după cum urmează:
1. Încearcă să iei toate deciziile în cursul dimineții
Atunci când dormi, activitatea în partea rațională a creierului tău este redusă, totul fiind preluat de partea emoțională. Așadar, dacă se întâmplă să te trezești din somn din cauza grijilor, încearcă să nu iei decizii atunci: lasă-le pentru dimineață și încearcă să adormi la loc. Iar dacă ceea ce am spus mai sus nu te ajută, amintește-ți că toate se pot rezolva, într-un fel sau altul, dacă situația nu implică decesul cuiva.
2. Învață-ți criticul interior să fie mai înțelegător cu situațiile care, aparent, par critice
Tuturor ni se întâmplă să vorbim cu propria persoană, la un moment dat. Iar dacă ție nu ți s-a întâmplat să te autovictimizezi sau, după caz, să îți adresezi adjective ce nu-ți fac cinste, cu siguranță nu ești om. Încearcă, pe viitor, să fii un pic mai blând cu tine și să accepți faptul că, la fel ca oricine altcineva, nici tu nu ești perfect, așadar ai voie să faci anumite greșeli.
3. Inventează o poveste mai bună
O altă strategie este să inventezi, nu doar una, ci o serie de povești plauzibile despre ceea ce s-ar putea întâmpla. Acest lucru te poate ajuta să îți amintești că poveștile pe care ți le spui sunt doar atât, povești.
4. Fii bun cu tine însuți
Tratează-te cu blândețe și bunătate. Este foarte important să nu uiți, nicio clipă, că acea compasiune pe care, frecvent, o adresezi altora, o poți îndrepta și înspre propria persoană. Trebuie să reții că așa cum te porți tu cu tine, se vor purta și alții.